Jachtverbod verspreidt zich over land

Na Zeeland, Limburg en Noord-Holland heeft nu ook de provincie Drenthe besloten de jacht op alle wildsoorten te sluiten. Dat heeft de provincie Drenthe donderdag bekendgemaakt. Aanleiding is het aanhoudende winterse weer.

Het jachtverbod moet zorgen voor de instandhouding van het wild, waaronder fazanten, houtduiven, hazen en konijnen. Over nagenoeg de hele provincie ligt een sneeuwdek. "Het wild moet extra moeite doen om aan voedsel te komen. Jacht zou onder deze omstandigheden niet wenselijk zijn", aldus de provincie.

Het jachtverbod in Drenthe gaat na zondag in. Voor het komend weekend geldt landelijk al dat niet mag worden gejaagd in verband met de feestdagen. Ook het schieten op de kolgans, grauwe gans en de smient is tijdelijk niet toegestaan in Drenthe. Op reewild en op de vos mag nog wel worden geschoten.

Maandag maakten de provincies Zeeland en Limburg bekend dat er niet meer mag worden gejaagd en dat er ook op kolganzen, grauwe ganzen en smienten niet mag worden geschoten. Woensdag volgde de provincie Noord-Holland. De provincie Friesland heeft donderdag eveneens besloten tot een jachtverbod. Hier mag vanaf maandag niet geschoten worden op de wilde eend, ganzen en smienten.

In Noord-Brabant mag vanaf vrijdag niet meer op de wilde eend worden geschoten. Zuid-Holland zou het jachtverbod uiterlijk vrijdag willen instellen, met uitzondering van de jacht op konijnen.

De Partij voor de Dieren wil ondertussen dat er een algeheel jachtverbod wordt ingesteld vanwege het winterweer.