[WvdW] Voorbeschouwing Ajax - Feyenoord

Dit weekend wordt in de Eredivisie voor de laatste keer in het jaar 2010 gevoetbald. Natuurlijk beschouwt FOK!sport ook nu weer voor op een wedstrijd en niet zomaar één. In de laatste speelronde voor de winterstop is het namelijk tijd voor Ajax - Feyenoord. Dit duel is automatisch Wedstrijd van de Week!

Ajax

Ajax presteert op dit moment naar behoren. De Amsterdamse formatie staat weliswaar op de vierde plaats in de Eredivisie, maar heeft slechts drie punten achterstand op koploper PSV. Ook de verschillen met FC Twente en FC Groningen, die respectievelijk tweede en derde staan, is minimaal te noemen. Daarnaast heeft de ploeg van interim-trainer Frank de Boer de minst gepasseerde defensie tot nu toe. Maarten Stekelenburg hoefde tot op heden maar zeventien keer te vissen.

De Boer, die zondagmiddag voor het eerst tijdens een thuiswedstrijd als eindverantwoordelijke op de bank zit, kijkt in elk geval uit naar de kraker tegen Feyenoord. De oefenmeester is daarnaast blij dat de Amsterdam ArenA over een dak beschikt. Toch wil dat niet automatisch zeggen dat de wedstrijd doorgaat. "Ik herinner me dat er ook wel eens wedstrijd is afgelast, juist door sneeuw op het dak. Ik ben in ieder geval blij dat we zondag onder normale omstandigheden kunnen spelen," keek de interim-trainer vooruit.


'Jonkie' Frank de Boer neemt het zondag op...


Ajax kan in de Klassieker tegen Feyenoord geen beroep doen op de zieke Mounir El Hamdaoui en geschorste Luis Suarez. Achter de naam van Gregory van der Wiel, die een lichte griep te pakken heeft, staat nog wel een vraagteken. Men gaat er echter vanuit dat de verdediger op tijd fit is voor het treffen met de Rotterdammers.

Feyenoord

Feyenoord lijkt de goede lijn gevonden te hebben. In de afgelopen drie weken bleven de Rotterdammers, die inmiddels op de dertiende plaats in de competitie staan, ongeslagen. Toch is de gevarenzone nog altijd dichtbij. Excelsior bezet op dit moment de zestiende stek en heeft slechts vijf punten minder dan de grote broer uit Rotterdam-Zuid.

Toch is trainer Mario Been tevreden met de resultaten, maar ziet zeker nog ruimte voor verbetering in zijn relatief jonge ploeg. "Qua prestaties zijn we aan de beterende hand, maar er is nog veel winst te boeken in de manier waarop wij spelen," aldus de trainer. "Ook vandaag weer hebben wij naar de spelers toe de nadruk gelegd op de opbouw van achteruit. Het gaat om de keuzes die de spelers in het veld maken."


... tegen oude rot Mario Been

Been mist in elk geval zeven spelers, namelijk Leroy Fer, Jon Dahl Tomasson, Sekou Cissé, Dani Fernández, Stefan de Vrij en Bart Schenkeveld. Ook Ruben Schaken is, vanwege een schorsing na zijn rode kaart in een duel van Jong Feyenoord, afwezig.

Historie

Komend weekend staat de 61e Klassieker tussen Ajax en Feyenoord op het programma. De Amsterdammers hebben de overhand en wonnen tot nu toe 34 keer van de Rotterdamse tegenstander. De ploeg uit Rotterdam-Zuid won slechts tien keer. Daarnaast speelde beide ploegen nog zestien keer gelijk.

Feyenoord gaat hoe dan ook een zware middag tegemoet in Amsterdam. De laatste vijf wedstrijden in de Amsterdam ArenA, waarin de Rotterdamse formatie slechts twee keer scoorde, gingen allemaal verloren. Op 1 november 2009 liepen de Rotterdammers tegen de grootste nederlaag van die periode aan. Het werd toen 5-1 voor de thuisploeg, die Demy de Zeeuw (2), Urby Emanuelson, Gregory van der Wiel en Luis Suárez zag scoren.

Laatste vijf wedstrijden in Amsterdam:

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
25/04/2010 KNVB beker Ajax Feyenoord 2-0
01/11/2009 Eredivisie Ajax Feyenoord 5-1
15/02/2009 Eredivisie Ajax Feyenoord 2-0
03/02/2008 Eredivisie Ajax Feyenoord 3-0
04/02/2007 Eredivisie Ajax Feyenoord 4-1

Wedstrijdinformatie

De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord staat voor aanstaande zondag op het programma en wordt in de Amsterdam ArenA gespeeld. Arbiter Pieter Vink zal omstreeks 12:30 uur het signaal voor de start van de wedstrijd geven.

Discussieer hieronder alvast over de opstellingen en de mogelijke uitslag!