[WvdW] Voorbeschouwing AZ - sc Heerenveen

Natuurlijk staat er dit weekend weer een kakelverse speelronde in de Eredivisie op het programma. Na de topper van afgelopen week, die tussen Ajax en PSV (0-0) ging, is het hoog tijd voor twee ploegen die momenteel in de top tien staan. De Wedstrijd van de Week is het duel tussen AZ en sc Heerenveen.

AZ

AZ draait tot op heden prima mee in de hoogste Nederlandse voetbalklasse en staat, mede door de laatste vijf zeges in de competitie, op de vijfde plaats. De formatie van trainer Gert-Jan Verbeek won acht duels, verloor er drie en speelde vier keer gelijk. Door dit resultaat staat de ploeg uit Alkmaar op gelijke hoogte met Ajax, dat een beter doelsaldo heeft. De achterstand op FC Twente, de huidige nummer twee, is te overzien. Die bedraagt namelijk maar drie punten.

Het is er AZ dus alles aan gelegen om de drie punten dit weekend binnenboord te houden. Dit zal dan moeten gebeuren zonder Niklas Moisander, die een schorsing uitzit. Daarnaast zijn ook Kew Jaliens en Joey Didulica nog geblesseerd en verblijft Jonathas nog altijd in zijn geboorteland Brazilië.


Verbeek: "Het is geen speciale wedstrijd voor mij" (Wikimedia Commons/Paulblank)

Voor Verbeek wordt het hoe dan ook een bijzondere avond. Hij maakte namelijk twintig jaar deel uit van sc Heerenveen. Toch heeft de oefenmeester naar eigen zeggen geen speciale gevoelens voor het naderende duel tegen zijn voormalige broodheer. "Speciaal is het niet. Er lopen nog maar drie of vier spelers rond waarmee ik ooit bij Heerenveen heb gewerkt."

sc Heerenveen

Ook sc Heerenveen kan met een goed gevoel naar de ranglijst van de Eredivisie kijken. De Friezen staan eveneens in de top tien, maar liepen wat meer averij op. Zij wonnen namelijk maar zes wedstrijden, verloren vier keer en moesten vijf maal de punten delen. De achterstand op tegenstander AZ bedraagt nu nog vijf punten, maar dat kunnen er na dit weekend zomaar twee worden.

Trainer Ron Jans koos er afgelopen weekend, voor aanvang van het duel tegen Willem II (5-0), voor om Viktor Elm de voorkeur te geven boven aankoop Bas Dost, die op de bank begon. De aanvaller speelde uiteindelijk nog wel een half uur, maar de oefenmeester gaf een duidelijk signaal naar de jongeling, die in de zomer overkwam van Heracles Almelo. "De organisatie staat voorop. Iedereen moet zijn taak uitvoeren."


Kruiswijk is weer terug na een knieblessure en start waarschijnlijk in de basis

Jans kan in de wedstrijd tegen AZ weer een beroep doen op Arnold Kruiswijk, die weer terug is na een blessure. De verdediger miste het duel met Willem II door knieproblemen, maar is nu weer fit. Dit zal wellicht betekenen dat Youssef El-Akchaoui op de bank moet starten. In de confrontatie met de Tilburgers kreeg hij namelijk een basisplaats. Daarnaast kennen de Friezen geen blessuregevallen of schorsingen, waardoor Jans zeer waarschijnlijk een aantal keuzes moet gaan maken.

Historie

AZ en sc Heerenveen staan komend weekend voor de 34e keer tegenover elkaar. De Friezen presteren overall het beste en wonnen vijftien wedstrijden, waar de Alkmaarder formatie slechts tien keer zegevierde. Toch heeft de formatie van trainer Verbeek in de laatste drie thuiswedstrijden telkens met royale cijfers gewonnen. De twee confrontaties daarvoor gingen echter verloren.

Vorig jaar stonden beide ploegen tegenover elkaar in het kader van de Johan Cruijff Schaal. AZ werd in het seizoen 2008/2009 kampioen van Nederland en sc Heerenveen won de KNVB beker. Uiteindelijk gingen de Alkmaarders er met de winst vandoor. Het werd namelijk 5-1 voor de ploeg, die destijds door Ronald Koeman werd geleid. Brett Holman, Mounir El Hamdaoui, Maarten Martens en Jeremain Lens (2) waren verantwoordelijk voor de doelpunten.

Laatste vijf wedstrijden in Alkmaar:

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
06/03/2010 Eredivisie AZ sc Heerenveen 4-1
25/07/2009 Johan Cruijff Schaal AZ sc Heerenveen 5-1
10/05/2009 Eredivisie AZ sc Heerenveen 3-1
21/10/2007 Eredivisie AZ sc Heerenveen 0-1
22/04/2007 Eredivisie AZ sc Heerenveen 3-1


Wedstrijdinformatie:

Het duel tussen AZ en sc Heerenveen, dat zaterdag in het AFAS Stadion wordt gespeeld, staat onder leiding van arbiter Kevin Blom en begint omstreeks 18.45 uur. Hieronder kun je alvast discussiëren over de opstellingen en de eventuele uitslag.