EU wil 'Elton John-geld' terug van Italië

De Europese Unie heeft Italië opgedragen geld terug te betalen dat vorig jaar werd aangewend voor de organisatie van een concert van de Britse zanger Elton John. Dat maakte de Unie vrijdag bekend. De stad Napels betaalde 720.000 euro uit een EU-fonds voor ontwikkelingsprojecten in arme lidstaten voor het optreden van de zanger.

De Europese Commissie noemde de besteding van het geld ongepast. Hoewel nationale autoriteiten veel vrijheid genieten bij het besteden van EU-fondsen, is het over het algemeen wel de bedoeling dat het geld gaat naar langetermijnprojecten, zoals kunsttentoonstellingen, culturele centra of de renovatie van historische gebouwen. Een 'eenmalig rockconcert' hoort daar niet bij, aldus EU-woordvoerder Ton van Lierop. "Dus hebben we Italië gevraagd ons geld terug te geven."

John trad in oktober 2009 op tijdens het Piedigrotta-festival in Napels. Het concert werd live uitgezonden op televisie en trok honderdduizend bezoekers. Volgens Dario Scalabrini, artistiek directeur van het festival, was het evenement bedoeld om Napels op de kaart te zetten. Het concert zou daaraan hebben bijgedragen.


Elton John (Foto: Novum)