Familieleden Korea's herenigd

Honderden Koreaanse familieleden die meer dan een halve eeuw geleden van elkaar gescheiden werden door de Koreaanse oorlog, vielen elkaar zaterdag huilend in de armen. Het was het begin van een drie dagen durende hereniging in een bergresort in Noord-Korea. Woensdag vindt in het resort nog een hereniging plaats.

Noord-Korea had de herenigingen voorgesteld, de eersten in meer dan een jaar tijd, in een ogenschijnlijk gebaar van verzoening nadat de spanningen tussen de beide Korea's waren opgelopen door het zinken van de Zuid-Koreaanse oorlogsbodem Cheonan, waarbij 46 bemanningsleden omkwamen. Het schip zonk vermoedelijk na een torpedoaanval door Noord-Korea, maar Noord-Korea ontkent betrokken te zijn bij de aanval.

Noord-Korea heeft zaterdag tevens de bemanning van een Zuid-Koreaanse vissersboot vrijgelaten. De zeelieden werden sinds augustus vastgehouden. Als antwoord op de toenadering van Noord-Korea stuurde Zuid-Korea deze week vijfduizend ton rijst (met een waarde van ongeveer zes miljoen euro), naar het communistische land als onderdeel van de eerder toegezegde voedselhulp.

Vrijdag kreeg de dooi in de gespannen relatie echter een stevige knauw: Noord-Korea opende het vuur op een Zuid-Koreaanse wachtpost in de gedemilitariseerde zone. Zuid-Koreaanse soldaten beantwoordden direct het vuur. Of sprake is van een vergissing of een moedwillige provocatie, is niet duidelijk. Bij het incident zijn geen gewonden gevallen.