Z-Korea roept op tot vrede met N-Korea

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft Noord-Korea opgeroepen te stoppen met militaire provocaties en een 'moedige ommekeer' richting vrede te maken. Hij zei dit zondag in een toespraak over de bevrijding van het Koreaans schiereiland van de Japanse overheerser.

Lee stelde een hereniging in drie fasen voor. In de eerste fase moeten de beide Korea's een 'vredesgemeenschap' vormen, nucleaire ontwapening speelt daarbij een belangrijke rol. Vervolgens moeten de twee landen een 'economische gemeenschap' vormen om zo de economische integratie te bevorderen. De derde fase is het vormen van een 'gemeenschap van de Koreaanse natie', waarbij er tussen de landen geen institutionele barrières meer zijn.

"Met dit proces kunnen we uiteindelijk komen tot de vreedzame hereniging van Korea", aldus Lee. Hij zei tevens dat Zuid-Korea zich op moet maken voor een hereniging met Noord-Korea door onderzoek te doen naar maatregelen zoals het aannemen van een 'herenigingsbelasting'. De belasting moet zorgen voor de financiering van de integratie.

De relatie tussen beide Korea's verkeert op dit moment op een dieptepunt. In maart zonk een Zuid-Koreaanse oorlogsbodem na een torpedoaanval. Uit een internationaal onderzoek bleek dat Noord-Korea achter de aanslag zat. Bij de ramp met de Cheonan kwamen 46 matrozen om het leven. Pyongyang ontkent alle betrokkenheid bij de ramp.

"Het Noorden moet zich nooit meer wagen aan een provocatie. We zullen het niet tolereren als ze dit ooit nog doen", aldus Lee. De Zuid-Koreaanse president noemde de ramp met de Cheonan een 'niet uitgelokte aanval' en eist van Pyongyang dat het de eerste stap zet om de banden met Seoul te verbeteren.

Noord-Korea reageerde niet direct op het voorstel van Lee, maar gaf een waarschuwing uit. Het land zei dat het Noord-Koreaanse leger een 'genadeloze' tegenaanval inzet als de geplande militaire oefening van Zuid-Korea en de Verenigde Staten doorgaat.