Russische skiërs niet geweerd van Winterspelen

De Russische skiërs mogen in 2014 waarschijnlijk toch meedoen aan de Olympische Winterspelen in Sochi. Rusland moest van de Internationale Skifederatie FIS voor 1 november iets aan het slechte dopingimago doen, anders zou deelname aan de Winterspelen in gevaar komen.

De voorzitter van de FIS, Gian Franco Kasper, stelt dat de Russen de juiste maatregelen hebben getroffen om het negatieve imago op te vijzelen. "Ik ben zeer optimistisch dat ze de deadline gaan halen." Rusland raakte eerder dit jaar in opspraak door een reeks dopingincidenten.

"Rusland wist al een hele tijd wat het moest doen. De grote vraag was alleen of ze het ook daadwerkelijk zouden uitvoeren", zegt Kasper. "Ik heb vorige week in Sochi met hun topmensen gesproken en ik had echt het gevoel dat ze het heel serieus namen. We weten nu dat ze goed bezig zijn."

De afgelopen tijd heeft de Russische Skifederatie onder meer acht cross-country-coaches ontslagen, die samenwerkten met atleten die betrapt zijn op het gebruik van epo. Ook de atleten werden hard gestraft. Drievoudig olympisch kampioen cross-country Julia Chepalova kreeg een schorsing van twee jaar.

De FIS zal op 6 november tijdens een congres in het Zwitserse Oberhofen een definitief oordeel vellen over de vooruitgang van Rusland en de consequenties met betrekking tot deelname aan de Spelen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft het recht om een land dat op grote schaal de dopingregels schendt, voor vier jaar te schorsen.