Minder kinderen groeien op in armoedig gezin

Een op de negen kinderen tot achttien jaar groeit op in een gezin met kans op armoede. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Kans op armoede houdt in dat het gezin leeft van een inkomen op maximaal honderdtwintig procent van het sociaal minimum. Dat minimum is het bedrag dat iemand nodig heeft om in zijn levensonderhoud te voorzien.

Het resultaat is een verbetering ten opzichte van 2004, toen nog bijna één op de zeven minderjarige kinderen opgroeide in een gezin met kans op armoede.

Kinderen uit eenoudergezinnen groeien veel vaker op in armoede dan kinderen die bij beide ouders wonen. Zo had in 2008 de helft van de minderjarige kinderen uit eenoudergezinnen te maken met een inkomen dat op maximaal honderdtwintig procent van het sociaal minimum ligt.

Bij kinderen die met beide ouders opgroeien lag dat aandeel op 5,6 procent. Hier speelt mee dat in een eenoudergezin maar één kostwinner voor het inkomen kan zorgen. Daarnaast zijn eenoudergezinnen vaker afhankelijk van een uitkering dan gezinnen met twee ouders.