'Katja Leendertz maandag weer in Nederland'

De door haar vader naar de Verenigde Staten meegenomen Katja Leendertz komt maandag terug naar Nederland. Dat zegt haar vader, Paul Leendertz, donderdag in De Telegraaf.

Een Amerikaanse rechter bepaalde eind vorige maand in hoger beroep dat Leendertz zijn dochter vorig jaar niet had mogen meenemen. De advocaat van de moeder verwachtte daarom al dat het niet lang meer zou duren voordat het meisje terug is.

De vader nam de toen 7-jarige Katja in mei vorig jaar mee van een schoolplein in Ede, zonder overleg met de moeder. Leendertz had toestemming van de Amerikaanse overheid om zijn dochter op te halen.

De politie in Nederland dacht aanvankelijk dat het om een ontvoering ging. Later bleek het meisje bij haar vader in de VS te zijn. Verschillende procedures in Amerika en Nederland volgden en uiteindelijk bepaalde de rechter in Amerika dat de vader de procedures in Nederland moet afwachten.

In Amerika is Leendertz nu uitgeprocedeerd, zegt hij in de krant. "Er zit niets anders op dan dat Katja naar haar moeder gaat. Ze huilde hysterisch toen ik het haar vertelde. Iedereen is hier zeer verdrietig."

In Nederland werd de voogdij eerder al aan de moeder toegewezen.