Mexicaanse drugsbaron opgepakt

Mexicaanse mariniers hebben zondag een van de meestgezochte drugsbaronnen van Mexico opgepakt. Sergio Villareal Barragan zou een van de leiders zijn van het Beltran Leyva-kartel.

Villareal, wiens bijnaam El Grande luidt, bood geen verzet toen hij samen met twee metgezellen door een eenheid van dertig mariniers, vijf voertuigen en een helikopter bij de stad Puebla staande werd gehouden. Een regeringswoordvoerder sprak van 'een nieuwe en daverende klap van de federale regering tegen de georganiseerde misdaad'.

De aanhouding van Villareal is het vierde grote succes van de regering van president Felipe Calderon in de strijd tegen de drugskartels in het afgelopen jaar. Het eerste was de dood van Arturo Beltran Leyva zelf bij een inval op 16 december buiten Mexico-stad, gevolgd door de dood van Ignacio 'Nacho' Coronel op 29 juli en de aanhouding op 30 augustus van 'de Barbie', Edgar Valdez Villareal, die geen familie is van de nu aangehouden persoon.

Calderon heeft het leger ingezet om de drugskartels aan te pakken. Sommige kartels zien hun kans schoon om handel van andere kartels in te pikken. Sinds de nieuwe aanpak van Calderon in december 2006 zijn in heel Mexico meer dan 28 duizenden mensen omgekomen.

Het Mexicaanse leger maakte zondag bekend dat vier militairen zijn aangeklaagd voor het doodschieten van een man en diens 15-jarige zoon, op 5 september op de weg van Monterrey naar Laredo in Texas. De slachtoffers zaten volgens eerdere verklaringen van het leger in een auto die was doorgereden bij een controlepost. Andere inzittenden van de auto zeggen echter dat soldaten het vuur openden toen de auto een militair konvooi inhaalde. De moeder en echtgenote van de twee slachtoffers raakte zwaargewond. Het ministerie van defensie deelde mee dat een kapitein, een korporaal en twee soldaten zijn aangeklaagd op verdenking van doodslag.

Submitter:  Bron: Novum/AP