Beenhakker: "Weg met ongediplomeerde trainers"

De technisch directeur van Feyenoord Leo Beenhakker vindt dat de KNVB in moet grijpen omdat er in het betaalde voetbal steeds minder gediplomeerde trainers rondlopen. Ze zitten zonder papieren op de bank met naast hun een stroman die wel de juiste diploma's bezit.

"Ik heb daar twee goede redenen voor. De KNVB staat bekend om zijn perfecte trainersopleidingen die veel tijd, moeite en geld kosten. Als je dan toestaat dat personen zonder dat papiertje bij clubs aan de slag gaan, devalueer je dus je eigen opleiding. Dat kan nooit de bedoeling zijn," zegt Beenhakker tegen Voetbal International.

"Daarnaast hebben we te maken met een groot aantal gediplomeerde trainers dat moeilijk aan de slag komt. In alle categorieën, van hoofdtrainers tot assistenten tot hoofden opleiding. Die mensen hebben veel geld geïnvesteerd in hun opleidingstraject tot trainer/coach en ik kan me voorstellen dat ze dat niet voor niets hebben gedaan. Ook voor hen is het niet te verkopen, dat er dan bij clubs ongediplomeerde coaches op de bank zitten."

Beenhakker heeft recentelijk met de nieuwe directeur betaald voetbal van de KNVB Bert van Oostveen gesproken. De voetbalbond geeft nu nog dispensatie, zodat de club een gediplomeerde trainer aan kan trekken, maar volgens Don Leo moet de periode die hiervoor staat ingekort worden. "Van Oostveen is het met ons eens. De regels die er zijn, moeten gewoon strenger worden nageleefd en dus ook gecontroleerd."