Moisander droomt van zege op Oranje

Niklas Moisander acht Finland morgen in de Rotterdamse Kuip absoluut niet kansloos tegen het Nederlands elftal. "We gaan compact spelen en via een counter scoren we een doelpuntje. Zo winnen we", schetst de verdediger van AZ zijn droomscenario. Finland begon slecht aan de EK-kwalificatie door met 2-0 bij Moldavië te verliezen.

Ook Mika Väyrynen legt zich niet bij voorbaat neer bij een nederlaag tegen Oranje. "Natuurlijk is Nederland als nummer twee van het WK de favoriet en wordt het een hele moeilijke wedstrijd", beseft de middenvelder van Heerenveen. "Maar hopelijk zit er een gelijkspel in. Met een punt zullen we zeker tevreden zijn."

Moisander en Väyrynen zijn niet de enige eredivisiespelers in de Finse selectie. Ook Tim Sparv (Groningen) en Veli Lampi (Willem II) horen bij de groep, terwijl Jari Litmanen, Sami Hyypiä en Petri Pasanen een verleden hebben in Nederland. "Voor Finse spelers is Nederland een prima eerste stap", beaamt Moisander. "De cultuur hier is bijna hetzelfde als in Scandinavië."

Dat Litmanen, die over vijf maanden zijn veertigste verjaardag viert, nog altijd bij de nationale ploeg zit, vindt Moisander niet meer dan logisch. "Hij heeft heel veel ervaring en kan dat goed overbrengen op de jonge spelers." "Jari is een soort vaderfiguur", vult Väyrynen zijn landgenoot aan. "Als hij fit is, kan hij nog heel belangrijk voor ons zijn."

Dat Litmanen in Finland een icoon is, blijkt uit het feit dat daar binnenkort een standbeeld van hem verrijst. "Dat is gepast", vindt Moisander. "Hij is de beste speler die we ooit gehad hebben. Iedereen heeft enorm veel respect voor hem."