Judoka Grol: "Ik ga voor de wereldtitel"

Deze week begint in Tokio het wereldkampioenschap judo. Eén van de grootste Nederlandse kanshebbers op goud is Henk Grol die in de klasse tot 100 kilogram uitkomt. "Ik wil gewoon winnen," zegt de altijd ambitieuze sporter.

Op het EK in Lissabon in 2008 pakte de inmiddels 25-jarige Grol de titel, maar tijdens de Olymische Spelen in Peking moest hij genoegen nemen met brons. Het WK in Rotterdam leverde voor de zwaar geblesseerde judoka toch nog zilver op. "Aan opgeven denk ik eigenlijk nooit. Misschien had ik dat beter wel kunnen doen."

"Ik ben nooit geblesseerd geweest, met uitzondering van het afgelopen jaar. Ik heb gewoon pech gehad, meer niet. Misschien is het mijn probleem geweest dat ik in die situaties te lang ben door gegaan. Op het moment dat je aan een wedstrijd deelneemt, is het moeilijk in te schatten hoe ernstig het allemaal is. Door de adrenaline voel je niet zo veel. Dan gok ik er maar op dat het kan. Je krijgt maar twee keer per jaar de kans een titel te winnen. Dan ga je verder. Tenminste, ik wel."

Die blessures hebben toch iets met Grol gedaan. "Ik ben iets voorzichtiger geworden. Mijn trainingsaanpak is wat veranderd. Ik loop eerder naar de fysio. Mijn offensieve stijl vergt veel van mijn lichaam. Daaraan doe ik echter geen concessies. Dat zou ten koste van mijn succes gaan. Als ik een gaatje zie, val ik aan. Zo ben ik nu eenmaal."

In Tokio staat hij zonder enig wedstrijdritme op de mat. "Ik ben helemaal fit. Dat is het enige dat telt. Dat ik geen ritme heb, doet niet terzake. Na een partij heb ik dat wel weer te pakken," zei Grol die in de EK-finale in Wenen eerder dit jaar verloor van de tot Belg geneutraliseerde Elco van der Geest. "Natuurlijk wil ik graag een herkansing tegen hem. Laten zien dat ik de betere ben. Maar mijn doel in Tokio is niet Elco te verslaan. Mijn doel is het toernooi te winnen."