Terreurverdachten Schiphol vrijgelaten

De twee Jemenitische mannen die maandag op Schiphol werden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van terroristische misdrijven, zijn woensdag vrijgelaten. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt.

Beide mannen waren aangehouden nadat de Amerikaanse autoriteiten Nederland hadden geïnformeerd over het feit dat in de bagage vanéén van hen verdachte goederen waren aangetroffen. Deze bagage is door de Amerikaanse autoriteiten onderschept en in de VS achtergebleven. De beide mannen waren toen echter al onderweg naar Schiphol, op doorreis naar hun bestemming Sanaa in Jemen.

Onderzoek van Nederland en de Verenigde Staten heeft uitgewezen dat er geen aanwijzingen zijn dat het tweetal iets met strafbare feiten te maken hebben. Ze worden dan ook niet langer beschouwd als verdachten.

Nederland pakte de mannen op nadat de Amerikanen informatie over hen hadden verstrekt. "De informatie was dermate serieus dat geen enkel risico is genomen", aldus het OM. De mannen zijn ondervraagd en hun handbagage is in beslag genomen.

Bij een voorlopige test was in Amerika bovendien de mogelijke aanwezigheid van een spoor van explosieven op een bagagestuk waargenomen. Bij nauwkeuriger tests bleken er echter geen sporen te zijn.