Drukte voor reddingsbrigades

Diverse reddingsbrigades in Nederland hebben de afgelopen week volop werk gehad aan het redden van mensen. Vooral kitesurfers en andere watersporters hadden het zwaar te verduren, in totaal waren 43 mensen in een levensbedreigende situatie terechtgekomen.

Volgens de KNBRD (Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen) is ongeoefendheid de oorzaak van het grote aantal in problemen geraakte kite- en windsurfers. “Veel kitesurfers raken verstrikt in hun lijnen, raken oververmoeid of krijgen materiaalpech, waardoor een levensgevaarlijke situatie ontstaat. De reddingbrigade adviseert en waarschuwt regelmatig, helaas wordt dat advies soms letterlijk in de wind geslagen”, aldus de directeur van Reddingsbrigade Nederland, Raymond van Mourik.

Vooral in Katwijk, Ouddorp, IJmuiden, ’s Gravenzande en Westenschouwen moesten de redders in actie komen doordat watersporters niet meer op eigen kracht aan land konden komen. Bij verschillende reddingsacties werd een waterscooter ingezet. Deze reddingswaterscooter wordt sinds kort gebruikt om hulpbehoevenden te helpen.

De reddingsbrigades moesten dit jaar al 904 keer in actie komen, waarbij onder andere zwemmers en opvarenden gered moesten worden. Ook werden ze 34 keer ingeschakeld om verdwaalde kinderen op te sporen.