Coulthard: "De Formule 1 is een teamsport"

Ex Formule-1 coureur David Coulthard snapt niets van de huidige commotie rondom de teamorders van Ferrari. Felipe Massa zou de opdracht hebben gekregen om Fernando Alonso te laten winnen. De Schot vindt dat teamorders normaal zijn in de autosport en het is ook onmogelijk deze volledig eruit te filteren.

"De enige manier om een einde aan teamorders te maken is om alle teams met één auto te laten rijden", schreef hij in een column voor de Britse krant The Daily Telegraph. "Zolang teams met twee wagens rijden - en sommige teams zouden daar zelfs graag drie van maken - is de regel die teamorders verbiedt, niet uitvoerbaar."

"Het publiek denkt dat de Formule 1 om de individuele coureurs draait, maar dat is een groot misverstand", ging de adviseur van Red Bull verder. "Toen ik zelf nog reed, maakte ik die denkfout ook. Net als alle andere coureurs reed ik voor zowel mijzelf als voor het team. Toen mij in 1997 op het circuit van Jerez gevraagd werd om aan de kant te gaan voor Mika Hakkinen en een jaar later opnieuw in Melbourne, gehoorzaamde ik beide keren, maar beide keren deed ik het met tegenzin. Ik heb me vaak afgevraagd wat er gebeurd zou zijn als ik niet zo inschikkelijk was geweest. Hadden mensen dan meer respect voor mij gehad? Had ik wereldkampioen kunnen worden? Had het team mij dan ontslagen? Dat zijn allemaal zaken die een coureur moet meewegen in zijn beslissingen en waar Massa ongetwijfeld ook mee worstelt."

"Frank Williams, mijn oude teambaas, nam vaak beslissingen die de coureurs erg boos konden maken, maar als we dan begonnen te klagen, zei hij altijd dat het niet om ons gaat, maar om de zevenhonderd werknemers die voor het team werken. Wij zijn slechts twee coureurs die betaald krijgen voor ons werk. En hij had gelijk. De teambaas moet vrij zijn om beslissingen te nemen waarvan hij denkt dat ze het beste zijn voor het team. Het is dan aan de coureur om te gehoorzamen of niet. En de beste coureurs zijn niet altijd de beste teamspelers..."