NZa: tarieven orthodontie eenderde verlagen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verlaagt de tarieven die orthodontisten en tandartsen die orthodontische handelingen verrichten in rekening mogen brengen. Per 1 januari 2011 moeten de tarieven 'in het belang van de betaalbaarheid van de mondzorg' met eenderde zijn verlaagd.

Reeds in 2007 wilde de NZa de tarieven verlagen, maar de rechter verhinderde dit toen omdat de reden niet goed onderbouwd was. De NZa heeft daarna aanvullend onderzoek verricht dat tot dezelfde conclusie leidde.

Orthodontisten en tandartsen zelf zijn niet te spreken over de tariefsverlaging. Volgens de brancheorganisaties zullen de inkomsten bij twintig procent van de orthodontisten niet meer kostendekkend zijn, waardoor deze de deuren zullen sluiten. Ook is de verwachting dat de helft van de tandartsen de behandelingen niet meer zal aanbieden.

Minder aanbod betekent volgens een woordvoerder van tandartsorganisatie NMT dat de patiënten hier nadeel van ondervinden. "De wachttijd voor orthodontie zal in enkele jaren oplopen naar meerdere jaren, waardoor het voor veel kinderen te laat is om nog op eenvoudige wijze hun gebit te laten corrigeren. Dat heeft met groei te maken."

Volgens de NZa moeten orthodontisten meer taken aan hun assistenten delegeren en de praktijk uitbreiden. Op deze manier 'zijn de opbrengsten aanzienlijk hoger en staan zij niet meer in verhouding tot de kosten.'