Pelikaan Blauwerick gevangen in Den Oever

Een tweede pelikaan die eerder ontsnapte uit Safaripark Beekse Bergen is teruggevonden. De vluchtpoging van dit dier, Blauwerick genaamd, eindigde donderdag in een schuur van een boer in Den Oever, meldt een medewerker van het park. Medewerkers zijn donderdagavond op weg naar de boer om de pelikaan op te halen.

Maandag kwam de eerste ontsnapte pelikaan, Roderick, op eigen houtje terug naar het park. Blauwerick maakte het het safaripark wat moeilijker. De watervogel werd onder meer gespot in Den Bosch, Scheveningen en Amsterdam, om vervolgens langs een drukke weg in Den Oever te gaan zitten, vertelt een woordvoerder.

De politie besloot op advies van het safaripark het dier daar weg te jagen. Veel automobilisten die de pelikaan zagen, stopten om foto's te nemen, wat voor gevaarlijke situaties zorgde. De pelikaan ging vervolgens een schuur van de boer binnen. De boer heeft de deur dicht gedaan en Blauwerick een veetruck ingejaagd.

De enige pelikaan die nu nog op vrije voeten is, is Groenerick. Die bevindt zich mogelijk in Antwerpen, waar vogelaars hem zouden hebben gezien. "Maar ze hebben geen foto's genomen, dus we weten het niet zeker", vertelt de medewerker.

De dieren maken deel uit van een roofvogelshow van het park, waar ze de uitsmijter voor vormen. Zaterdagochtend bleken de dieren verdwenen. De drie watervogels zijn broers van elkaar. Ze danken hun namen aan de ringen die ze dragen. De een draagt een rode, de tweede en blauwe en de derde een groene ring.