Maleisië sluit duikplekken vanwege koraal

Maleisië heeft verschillende populaire duikplekken gesloten om het fragiele koraal te beschermen. Dat is al beschadigd door de hoge temperaturen dit jaar, zo zei Abdul Jamal Mydin, hoofd van het departement voor maritieme parken, donderdag.

Twaalf van 83 plekken bij de populaire eilanden Perhentian, Redang en Tioman in het oosten en Payar in het westen zijn sinds begin deze maand niet langer toegankelijk voor duikers en snorkelaars. Abdul Jamal zei dat praktisch al het koraal in het gebied is beschadigd door stijgende zeetemperaturen. Het meeste is al wit uitgeslagen, wat betekent dat het koraal kleur verliest en uiteindelijk doodgaat.

Volgens regeringsmedewerkers nemen duikers vaak zand van de zeebodem mee, dat neerdaalt op het koraal waardoor het verder beschadigd raakt. Ook bestaat de angst dat duikers tegen het koraal stoten. Elk jaar bezoeken ongeveer vijfhonderdduizend toeristen het gebied.

De plekken zullen tot 31 oktober gesloten blijven zodat ze voldoende tijd hebben om in rust te herstellen zonder boten, duikers en snorkelaars in de buurt, aldus Abdul Jamal. "We verwachten dat ze herstellen of ten minste verbeteren", zei hij tegen persbureau AP. Hij voegde toe dat Maleisië het risico loopt toeristen en maritiem leven kwijt te raken als het koraal sterft.

De duikplekken in Maleisië horen bij de beste ter wereld en vele zijn beschermd doordat ze in maritieme parken gelegen zijn. Milieuorganisaties vinden echter al lang dat de autoriteiten het koraal en het maritieme leven nog beter moeten beschermen.