Italiaanse rechters staken om bezuinigingen

Italiaanse rechters en aanklagers hebben donderdag geen zaken behandeld. Zij protesteerden daarmee tegen geplande bezuinigingsmaatregelen van de regering waardoor de magistraten behoorlijk zouden moeten inleveren op het salaris. Bovendien sloten ze zich aan bij protesten tegen een wetsvoorstel dat het gebruik van telefoontaps in onderzoeken aan banden legt.

De Nationale Associatie voor Magistraten schatte dat meer dan tachtig procent van haar leden deelnam aan de staking uit protest tegen de 'irrationele' maatregelen.

De staking ging door ondanks een belofte van de minister van economische zaken Giulio Tremonti om de plannen voor bezuinigingen op het salaris van beginnende magistraten te heroverwegen. De maatregel is onderdeel van een bezuinigingsplan van 25 miljoen euro dat erop is gericht om in 2012 het begrotingstekort onder de drie procent te brengen.

Volgens de magistraten worden ambtenaren slachtoffer van de maatregel, terwijl belastingontduikers, die vorig jaar amnestie kregen, niet worden gestraft.

De magistraten sloten zich ook aan bij een demonstratie van journalisten. De verslaggevers zijn tegen een wetsvoorstel om de mogelijkheden van onderzoekers om telefoontaps te gebruiken en telefoontjes te traceren te beperken. Bovendien moeten journalisten worden gestraft als ze informatie uit de taps publiceren.

Ongeveer tweeduizend journalisten hadden zich verzameld op het Piazza Navonna in Rome. Zij pleitten voor een mediastilte op 9 juli. Ze zien de wet als een bedreiging voor de vrije informatiestroom.

Magistraten hebben 'herhaaldelijk de serieuze risico's voor de veiligheid van burgers en voor de vrijheid van informatie afgekeurd', aldus Luca Palamara, de voorzitter van de Nationale Associatie voor Magistraten, in een steunbetuiging aan de Nationale Federatie van Italiaanse Journalisten. Volgens een belangrijke anti-maffiarechter zou de wetgeving onderzoeken naar de georganiseerde misdaad ernstig hinderen.

De wet was voorgesteld nadat taps werden gelekt naar de media, waardoor crimineel gedrag van toppolitici werd blootgelegd of de politici ernstig in verlegenheid werden gebracht. Een van de slachtoffers was de Italiaanse premier Silvio Berlusconi.