Griekenland komt gestrande toeristen tegemoet
Griekenland heeft toegezegd om de extra kosten die toeristen oplopen wanneer zij in het land stranden in het geval van een natuur- of industriële ramp te vergoeden.
Met dit aanbod probeert de Griekse regering het imago van Griekenland, dat aardig is beschadigd door stakingen en protesten rondom de grote bezuinigingen, weer op te krikken. De toeristische sector besloeg voorheen zo'n 20 procent van het nationaal inkomen, maar de laatste tijd is dit percentage gehalveerd naar 10 procent, aldus experts. Ondanks het feit dat het aantal gewelddadige conflicten is verminderd, blijven de stakingen rondom de bezuinigingen doorgaan.
Los van de nationale economische crisis heeft Griekenland ook flink te lijden gehad onder de effecten van de vulkaanuitbarsting op IJsland, die al enkele weken lang enorme hoeveelheden as het luchtruim in jaagt, waardoor luchtverkeer flink verhinderd wordt.
"We beloven om elke extra hotelkamer en elke extra vlucht voor iedereen te vergoeden die in Griekenland strandt -door toedoen van een natuur- of industriële ramp-, ook wanneer dit komt door de vulkaan op IJsland" heeft Minister van Cultuur en Toerisme, Pavlos Geroulanos, gezegd.
De heer Geroulanos wist ook te vertellen dat het toerisme toch weer in een stijgende lijn zit, al is het eigenlijk nog wat te vroeg om dit soort conclusies te kunnen trekken: "de cijfers zijn nog zeker niet zo mooi als voordat het grote cancellen van vakanties begon", vertelde hij op de persconferentie. "Er zijn bestemmingen die flink geleden hebben onder de crisis, terwijl anderen het beter doen dan ooit tevoren."
De Griekse regering legt het land op dit moment een flinke hoeveelheid bezuinigingsmaatregelen op, die ervoor moeten zorgen dat de kosten voor het aflossen aan de EU en het IMF (het Internationaal Monetair Fonds), zo'n 110 miljard euro, kunnen worden gedekt. Het doel op dit moment is om het nationale begrotingstekort terug te dringen tot minder dan 3 procent tegen de tijd dat we het jaar 2014 bereikt hebben.
Op dit moment is dit nog 13,6 procent. Grote delen van de bevolking zijn het niet eens met deze mate van bezuinigingen en uiten dit middels massale stakingen. Deze protesten hebben er al meerdere keren voor gezorgd dat het land nagenoeg stil kwam te liggen, doordat luchthavens, wegen en spoorwegen geblokkeerd werden.
Naast de aangekondigde vergoedingsmaatregelen voor gestrande toeristen heeft minister Geroulanos ook een grote internetcampagne aangekondigd om het imago van Griekenland als vakantieland weer te verbeteren.