'Lage groei door bezuinigingen'
De Nederlandse economie zal de komende jaren door de noodzakelijke bezuinigingen in binnen- en buitenland slechts gematigd groeien. Nietsdoen is echter geen optie: als de overheidstekorten niet worden aangepakt, is de economische schade op lange termijn veel groter.
Daarvoor waarschuwde De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag in de nieuwe ramingen voor de economie. DNB voorspelt een economische groei van 1,2 procent in 2010. Als Nederland en de andere eurolanden het overheidstekort binnen korte tijd sterk terugdringen, voorziet de centrale bank een groei van 1,3 procent in 2011 en 1,7 procent in 2012.
De noodzakelijke bezuinigingen zetten de komende twee jaar een flinke rem op de groei van de economie, voorspelt DNB. Hogere belastingen en lagere uitgaven van de overheid drukken de bestedingen van consumenten en bedrijven, terwijl de bezuinigingsoperaties in andere Europese landen ervoor zorgen dat de export van Nederland minder hard groeit.
Een overheid die de tekorten niet aanpakt richt volgens DNB echter veel meer schade aan. "Als de consolidatie uitblijft of te langzaam verloopt, blijft de basis voor het herstel zeer wankel", waarschuwen de economen van de bank. "Een overheid die aarzelt om het tekort terug te dringen, beschikt in de toekomst over minder buffers om tegenslagen te kunnen opvangen. Dit ondergraaft het vertrouwen in de weerbaarheid van de economie."
Zonder duidelijke maatregelen om het tekort terug te dringen wordt het vertrouwen van consumenten en bedrijven aangetast, stelt DNB. Zij zullen minder geld uitgeven omdat ze weten dat er uiteindelijk toch moet worden bezuinigd. Door het afbrokkelende vertrouwen van investeerders dreigt daarnaast al op korte termijn een verhoging van de rente.