Van Marwijk hecht waarde aan sfeer binnen Oranje

Bert van Marwijk beseft hoe belangrijke de sfeer in het team is en het accepteren van elkaar en elkaars kwaliteiten. "Als je dat kunt, dan ben je écht sterk."

Van Marwijk zegt in het Algemeen Dagblad dat een vriendschappelijke band niet noodzakelijk is, maar men moet wel met elkaar een doel willen bereiken: "Een team moet uit mensen bestaan die met elkaar wat willen bereiken en die zeggen: het kan ons niet schelen hoe het gebeurt, áls het maar gebeurt."

De bondscoach heeft een voorbeeld uit zijn Feyenoord-tijd: "Met Pierre van Hooijdonk heb ik in mijn eerste Feyenoord-periode veel strijd geleverd, maar uiteindelijk wel de UEFA Cup gewonnen. Laatst hadden we het daar nog over. Onze relatie is nu goed, alles is uitgesproken."

Dat er irritaties en ergernissen in een spelersgroep sluipen calculeert de oefenmeester in. "Als je vijf, zes, zeven weken opgesloten zit met elkaar, weet je dat het lastig wordt. Maar daar moet je niet voor weglopen. Je moet in de aanloop niet gaan roepen: dat en dat mag niet gebeuren. Ik maak de spelers duidelijk: het gaat gewoon gebeuren. Wij zullen irritaties krijgen. De verveling zal toeslaan. Alleen: kom bij me, zeg vooraf wat jullie daar in het hotel in Johannesburg willen hebben. Voor mijn part een tafeltennistafel."