Arbitrage helpt Heracles het meest

Een boek dat binnenkort uit zal komen zal vermoedelijk weer wat meer discussie opleveren over technische hulpmiddelen voor scheidsrechters. Voor het boek 'Het klonk als hands" beoordeelden Kees en Annelies Opmeer dit seizoen alle scheidsrechterlijke dwalingen.

Zo blijkt dat Heracles Almelo het meest profijt heeft gehad van arbitrale blunders. De Almeloërs hebben acht punten teveel gekrijgen. Ook Feyenoord mag niet klagen met vier gestolen punten.  Ook ADO Den Haag had volgens het boek nog hard moeten werken om de play-offs om degradatie te ontlopen. Uit datzelfde boek blijkt dat de handsbal van Simon Poulsen verder geen directe invloed heeft gehad op de stand. FC Twente had dan weliswaar meer punten behaald maar had op dat moment alsnog komende zondag moeten winnen.

Het boek is niet geheel te vertrouwen. Zo wordt er automatisch vanuit gegaan dat Suárez de penalty die hij misliep tijdens Feyenoord-Ajax (1-1) zou hebben gescoord en dat de Amsterdammers hierdoor zouden hebben gewonnen. Ajax kreeg daarom twee punten extra en Feyenoord verloor het puntje volgens het boek. Opmeer: "Daarom zijn wij heel voorzichtig. We nemen allen de grote missers die direct gevolg hebben voor de eindstand mee."

Diverse voetballers, trainers en scheidsrechters reageren in het boek op de conclusies die getrokken worden. "Wij vallen arbiters niet aan, maar vinden het juist onbegrijpelijk dat ze niet meer worden ondersteund," aldus Annelies Opmeer.