Organisatoren illegale lotto opgepakt

De politie in Utrecht heeft half februari drie mannen aangehouden die ervan worden verdacht een fortuin te hebben verdiend met het organiseren van een illegale lotto. Met de opbrengsten van de loterij in Utrecht, Bussum, Huizen, IJmuiden, Amsterdam, Almaar en Groningen zouden de mannen vastgoed hebben gekocht in Utrecht.

Hoe groot de opbrengsten precies zijn, moet nog worden onderzocht, maar de politie denkt dat er vele miljoenen omgingen in het door de verdachten georganiseerde gokspel. Het Openbaar Ministerie is van plan de criminele winsten terug te vorderen via de pluk-ze-regeling.

De twee hoofdverdachten van 48 en 50 jaar uit Nieuwegein en Houten waren actief in de vastgoedsector. De Belastingdienst heeft beslag gelegd op twintig panden van de mannen, voornamelijk in Utrecht, en op hun banktegoeden. Ook is een naheffing van anderhalf miljoen euro aan misgelopen kansspelbelasting opgelegd.

De mannen gebruikten de reguliere, legale lotto als leidraad. Deelnemers konden geld verdienen door in horecagelegenheden geld in te zetten op de winnende nummers. Er werd volgens de politie ook daadwerkelijk uitbetaald, maar de grootste verdiensten verdwenen in de eigen zak van de verdachten.

De politie pakte de drie mannen na een tip en uitgebreid onderzoek uiteindelijk op 16 februari op. De aanhoudingen zijn vandaag pas bekendgemaakt. Bij de aanhouding zijn vijf panden doorzocht. Bij de hoofdverdachten werden zeven vuurwapens, twaalfduizend euro cash en twee luxe auto's in beslag genomen.

De twee hoofdverdachten zitten nog vast. De derde verdachte, een 53-jarige man uit Utrecht die de twee zou hebben geholpen, is wel op vrije voeten gesteld. De politie heeft nog twintig andere verdachten verhoord voor betrokkenheid bij de lotto, maar verder niemand aangehouden. De politie verwacht verder geen arrestaties meer.

De zaak komt op 21 mei voor het eerst voor de rechter in een procedurele zitting.