Maleisische moslims verbranden Zweedse vlag

Meer dan tweehonderd moslims hebben vandaag in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur geprotesteerd tegen de Zweedse kranten die de karikatuur van de profeet Mohammed als hond opnieuw publiceerden. Ze vroegen Zweden actie te ondernemen.

De demonstranten verbrandden een Zweedse vlag voor de ambassade van Zweden terwijl ze leuzen voor de islam en tegen Zweden scandeerden en met borden liepen waarop onder meer te lezen stond 'Trek lessen uit 11-9!'. Ook werd een foto van de maker van de tekening, Lars Vilks, verbrand.

"We eisen van de Zweedse regering dat ze actie onderneemt tegen de kranten en tegen de maker van de tekening", zei Sabki Yusof, een van de leiders van het protest. "Het is onacceptabel wat ze met onze profeet hebben gedaan."

De Zweedse ambassadrice riep op tot een dialoog met moslims voor meer wederzijds begrip, maar zei ook dat er geen actie wordt ondernomen tegen de kranten. "Vrijheid van meningsuiting is vastgelegd in onze grondwet. Daarover valt niet te twisten." Ze zei 'erg teleurgesteld' te zijn toen de Zweedse vlag werd verbrand.

Verschillende Zweedse kranten publiceerden de tekening van Vilks deze maand opnieuw toen een complot om hem te vermoorden aan het licht kwam.