Militairen ook na 2010 in Uruzgan

Ook in 2011 zijn er mogelijk nog Nederlandse militairen in Uruzgan. Demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) liet in Pauw en Witterman weten dat hij er rekening mee houdt dat de terugtrekking van de troepen niet voor het einde van het jaar voltooid is. De F16-gevechtsvliegtuigen en Apachehelikopters blijven sowieso tot het einde van 2010 om bescherming te bieden bij de verhuizing.

De missie in Uruzgan loopt per 1 augustus af. Het verplaatsen van de militairen en het materieel is volgens Van Middelkoop een 'enorme operatie'. Zo moeten alleen al vierduizend containers verscheept worden. Achthonderd tot veertienhonderd nieuwe militairen zullen zich bezighouden met de verhuizing. Omdat het nog altijd onveilig gebied is, is hier ook extra bescherming voor nodig, liet Van Middelkoop weten. Een deel van de spullen wordt teruggevlogen, een anders deel wordt over land via Pakistan en vervolgens per boot verscheept.

Het is nog onduidelijk welk land in Uruzgan het stokje overneemt van Nederland. Hierover valt de komende dagen waarschijnlijk een beslissing. Australië gaat dit sowieso niet doen, meldde de minister.