Euro fors onderuit

De euro staat vandaag tegenover de Amerikaanse dollar op het laagste punt (1,33 dollar per euro) in tien maanden tijd. De Europese eenheidsmunt bereikte tevens een all-time-low tegenover de Zwitserse frank.

Na de financiële problemen rondom Griekenland mogen beleggers zich nu ook zorgen maken over Portugal. Kredietbeoordelingsbureau Fitch verlaagde vandaag namelijk de kredietrating van Portugal. Wel acht Fitch het onwaarschijnlijk dat het Zuid-Europese land evenals Griekenland in een liquiditeitscrisis belandt.

Ook door de politieke strijd rondom de 'bailout' van Griekenland staat de euro onder druk. Het lijkt er nu toch op dat Duitsland en Frankrijk het eens zouden worden over mogelijke financiële steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Op de markten wordt een IMF-oplossing gezien als een teken dat Europa haar eigen problemen niet kan oplossen.

Alleen tegenover het Britse pond lijkt de euro zich goed staande te houden, omdat daar de begrotings- en handelstekorten veel dramatischer zijn dan in de eurozone. De 'zwakke' euro is nadelig voor de koopkracht van Europeanen, maar het Europese bedrijfsleven, dat al jaren klaagt over de relatief sterke euro, is redelijk tevreden met de recente daling.


Euro fors onder druk