'Landen desnoods de euro afnemen'
Gisteren heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor wat beroering gezorgd bij haar Europese collegae. Ze gaf namelijk aan de mogelijkheid te onderzoeken om landen uit de euro te kunnen zetten. Het zou dan moeten gaan om landen die het stabiliteitspact keer op keer schenden.
Griekenland
Aanleiding voor deze uitspraak is natuurlijk de aanhoudende situatie in Griekenland. Volgens Merkel heeft de situatie in Griekenland de waarde van de Euro zwaar onder druk gezet en is gebleken dat de EU niet beschikt over de juiste mogelijkheden om een crisis als deze aan te pakken. Nieuwe sancties zijn dus nodig, volgens de Duitse regeringsleider. Met dit voorstel herhaalt Merkel in essentie wat haar minister van Financiën onlangs al zei.
Onwaarschijnlijk
Dat het voorstel van de Duitsers ooit werkelijkheid zal worden is extreem onwaarschijnlijk. Om een land uit de eurozone te kunnen zetten, moet eerst het Verdrag van Lissabon gewijzigd worden. Om de EU-Gondwet te kunnen wijzigen, is het nodig dat er unaniem voor de wijziging gestemd wordt. Dus ook de landen die potentieel uit de eurozone geschopt worden zouden voor deze maatregel moeten zijn.
Geen geld naar Griekenland
Naast dit onwaarschijnlijke idee, heeft de bondskanselier in het Duitse Parlement nogmaals benadrukt dat er geen geld van Duitsland naar Griekenland zal gaan. Politiek zal Duitsland wel achter het Zuid-Europese land blijven staan.
Veel Duitsers zijn van mening dat de grootste economie in de eurozone niet op moet draaien voor de financiële problemen van landen die dit aan zichzelf te danken hebben. Merkel benadrukte gisteren dan wederom dat financiële steun volgens haar niet de oplossing kan zijn. De problemen zijn namelijk niet veroorzaakt door een tekort aan geld, maar door het continu overtreden van het stabiliteitspact, aldus Merkel.