Verdediging Boere wil strafvermindering

De verdediging van de wegens oorlogsmisdaden terecht staande oud-SS-man Heinrich Boere heeft de rechtbank verzocht in geval van een veroordeling een maximale gevangenisstraf van zeven jaar op te leggen. Formeel vroeg de verdediging om de zaak te seponeren. In haar slotpleidooi voerde zij vandaag aan dat Boere vlak na de Tweede Wereldoorlog in Nederland al voor zijn daden was veroordeeld.

Volgens de verdediging maakt de rechtbank zich hierdoor schuldig aan dubbele vervolging. Wel is het zo dat Boere nooit de straf heeft ondergaan die hij destijds kreeg opgelegd.

Mocht het tot een veroordeling komen, dan wil de verdediging dat de verdachte een gevangenisstraf van ten hoogste zeven jaar krijgt. Zij verlangt daarbij dat Boere van één van de drie aanklachten wegens moord wordt vrijgesproken, omdat het motief van de moord niet duidelijk is. Strafvermindering zou overwogen moeten worden, vanwege de lange duur van het proces, aldus de verdediging.

De openbaar aanklager heeft levenslang geëist. Boere, zoon van een Duitse vader en een Hollandse moeder, heeft voor de rechtbank bekend in juli en september 1944 te hebben deelgenomen aan de moord op drie burgers in Breda, Voorschoten en Wassenaar. Hij zei op bevel gehandeld te hebben.

Verdediging Boere wil strafvermindering
Heinrich Boere (Foto: Novum)