FIA-president beslist niet meer over straffen

Een FIA-president is niet langer meer betrokken bij het uitdelen dan wel bepalen van een straf aan een deelnemer van een kampioenschap georganiseerd door de autosportbond. Dat heeft de World Motor Sport Council (WMSC) besloten in een vergadering in Bahrein.

Vroeger werd de president naast het onderzoek de fouten van een overtreding ook betrokken bij het geven van de straf. Bij het proces dat door Flavio Briatore was aangespannen waarmee hij zijn levenslange schorsing uit de Formule 1-wereld aanvocht, heeft een Franse rechter geoordeeld dat de gang van zaken bij de FIA onwettig was. Daarna is besloten door de FIA dat de president een casus alleen nog onder de aandacht brengt van de WMSC, maar niet plaatsneemt in de zitting zelf.

Ook andere personen die betrokken waren en zijn bij het onderzoek naar de overtreding van reglementen, zullen geen plek hebben on de WMSC die de zaak behandelt. Zo wil de FIA een situatie zoals ontstaan bij het proces tegen en van Briatore voorkomen, en zorgen dat de manier van straffen volgens Franse (de FIA huist in Parijs) en Europese wetten is.

De huidige president van de FIA is Jean Todt, die eind oktober 2009 het stokje overnam van Max Mosley.