Twintig Turkse officieren vastgezet

Een rechtbank in Istanbul heeft vandaag nog eens acht officieren aangeklaagd wegens betrokkenheid bij een couppoging en hun detentie gelast. In totaal zitten in Turkije nu twintig topfiguren uit de strijkrachten vast op verdenking van betrokkenheid bij een samenzwering die tot doel had de islamitische regering van premier Recep Tayyip Erdogan ten val te brengen. Onder de verdachten zijn vijf admiraals en drie generaals.

De rechtbank beschikt over bewijsmateriaal in de vorm van reeds van 2003 daterende geluidsopnames waarin de coupplannen werden besproken.

De ontwikkelingen duiden op een verharding van de machtsstrijd tussen het seculiere establishment, waar het leger van oudsher pal voor staat, en de regering. In totaal zijn al zo'n vierhonderd mensen, onder wie journalisten, militairen, wetenschappers en politici, opgepakt wegens betrokkenheid bij het vermoedelijke complot.

De verdachten zijn aangeklaagd voor het willen veroorzaken van chaos om een machtsovername door het leger te bewerkstelligen. Door het aftappen van telefoons is bewijsmateriaal tegen hen verzameld. Ook zijn geheime opslagplaatsen voor wapens gevonden.

Het leger heeft sinds 1960 vier regeringen afgezet, voor velen het bewijs dat het leger in werkelijkheid de macht heeft in het moderne en seculiere Turkije, dat door Mustafa Kemal Atatürk is gesticht uit de restanten van het Ottomaanse Rijk.

Onder druk van de Europese Unie probeert premier Erdogan de invloed van het leger aanzienlijk in te perken. Zo zijn de strijdkrachten door hem onder burgerbestuur geplaatst.