Uitslagen plaatsing kwartfinales ijshockey

Vannacht werden er vier ijshockeywedstrijden gespeeld voor de plaatsing voor de kwartfinales van het ijshockeytoernooi op de Olympische Spelen in Vancouver. De Verenigde Staten, Zweden, Rusland en Finland plaatsten zich al rechtstreeks, de overige acht ploegen moesten nog een eliminatieronde spelen. Alle favorieten wonnen hun wedstrijd.

Zwitserland - Wit-Rusland

Vooraf werd gedacht dat Zwitserland het niet al te moeilijk zou krijgen met Wit-Rusland. De Zwitsers speelden sterk tegen de Verenigde Staten, dwongen een shootout af tegen het favoriete Canada en versloegen Noorwegen. Wit-Rusland had tot nu toe weinig laten zien in het toernooi. Zwitserland kwam echter al snel op een 1-0 achterstand door een zeldzame fout van goalie Jonas Hiller. Na een minuut spelen kon Hiller een van richting veranderde pass niet onder controle krijgen waarna Kalyuzhny doorschaatste en de losse puck over de lijn tikte. De Zwitsers stelden echter orde op zaken met de gelijkmaker in dezelfde periode en domineerden de wedstrijd. In de tweede periode kwamen ze op een 2-1 voorsprong via Domenichell, maar Wit-Rusland wist verrassend gelijk te maken. Verder werd er niet meer gescoord, waardoor een shootout nodig was. Daarin was Zwitserland de sterkste. In de kwartfinale komen zij nu een oude bekende tegen: Team USA.

Canada - Duitsland

Canada heeft gedaan wat het moest doen: met ruime cijfers winnen van het matige Duitsland. Uiteindelijk werd het na een moeizaam begin (slechts 1-0 na de eerste periode) 8-2 voor het gastland. Daardoor plaatst Canada zich voor de kwartfinales, waarin zij het op moeten nemen tegen Rusland in een wedstrijd die vooraf werd betiteld als droomfinale. Heel Canada kijkt uit naar de clash tussen de NHL-supersterren en rivalen Sidney Crosby (Canada) en Alexander Ovechkin (Rusland). Joe Thornton opende de score voor Canada. In de tweede periode leek Shea Weber tegen de buitenkant van de paal te schieten, maar na een video-review bleek dat de puck dor het net heen vloog. Vervolgens maakte Jarome Iginla twee goals, waarna Duitsland wat terug deed door via Marcel Goc de 4-1 te maken. Vervolgens was het weer de beurt aan Canada met goals van Crossby, Mike Richards, Scott Niedermayer en Rick Nash. Duitsland scoorde twee seconde voor het einde van de wedstrijd nog een tweede eretreffer via Klinge.

Tsjechië - Letland

Tsjechië heeft zeer moeizaam van Letland gewonnen. Pas na verlenging werd de beslissende 3-2 gescoord. Verder moet gevreesd worden voor de opgeleefde oude rot Jaromir Jagr die geblesseerd uitviel. De ex NHL-superster, die al heeft laten weten open te staan voor een terugkeer in de NHL, verliet het ijs met een blessure aan zijn bovenlichaam. David Krejci maakte uiteindelijk de beslissende 3-2 in de extra tijd, maar in die extra tijd kregen ook de Letten enkele goede kansen. Tsjechië, een team waarin 21 van de 23 spelers in de NHL uitkomen, realiseerde zich dat ze bijna uit het toernooi geknikkerd werden door een team waarvan 20 van de 23 spelers in Riga geboren zijn. "Als we niet scoorden kon ik me thuis echt niet meer vertonen," aldus een opgeluchte Krejci.

Slowakije - Noorwegen

Ook Slowakije heeft zich geplaatst voor de kwartfinales. Opponent Noorwegen werd met 4-3 verslagen. Echt gemakkelijk ging het echter niet tegen de ploeg die al negentien goals moest toestaan in drie wedstrijden. De wedstrijd kwam op gang nadat Kristian Tollefsen, de Noorse verdediger die in de NHL speelt, de Slowaakse aanvaller Lubos Bartecko een hersenschudding en een hoofdwond bezorgde. Tollefsen werd hierop geschorst voor de rest van de wedstrijd, en Slowakije kreeg een powerplay van vijf minuten. Hierin wisten zij tweemaal te scoren via Michal Handzus en Mairan Gaborik. De 'Noorse Hobbit' Zuccarello-Aasen maakte de 2-1 met nog twee minuten te gaan in de eerste periode, maar Richard Zednik maakte nog voor het einde van de periode 3-1. In de tweede periode speelde Noorwegen een stuk sneller en fysieker, wat resulteerde in twee goals via Vikingstad en Bastiansen. Uiteindelijk bleek Slowakije toch de sterkste met een goal van Miroslav Satan.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Zwitserland Wit-Rusland 3-2 (SO)
Canada Duitsland 8-2
Tsjechië Letland 3-2 (OT)
Slowakije Noorwegen 4-3


Kwartfinales

Verenigde Staten Zwitserland
Zweden Slowakije
Finland Tsjechië
Rusland Canada