Xboxer voorkomt bloedbad op school

Een aanslag op een Amerikaanse school is verijdeld door een Canadese Xbox-gamer, laat de Vancouver Sun weten. Toen een jongen op de Xbox Live!-dienst zijn plannen en doelwitten onthulde twijfelde de gamer uit Port Alberni (British Columbia) geen moment en alarmeerde de gamer de autoriteiten. Ook bij Microsoft werd actie ondernomen door de bevoegde dienst.

De Canadees speelde samen met vijf anderen een spel op de Xbox. Eén van de vijf sprak over het neerschieten van zijn klasgenoten op een middelbare school in Texas. Hij liet zijn medegamers heel gedetailleerd weten hoe hij te werk zou gaan en noemde daarbij zelfs de namen van zijn doelwitten.

De Canadees ging hem hier vragen over stellen, waarna de jongen uitlogde. Dit was reden genoeg voor de Canadees om de politie op de hoogte te stellen van het bizarre gesprek. Zij wisten met de hulp van de 'online politie' van Microsoft de jongen uiteindelijk te traceren in San Antonio waar de lokale politie hem oppakte.

Wapens van een marinier

De verdachte zou volgens WOAI-TV (een nieuwszender in San Antonio) van plan zijn om de wapens van een bevriende marinier te krijgen. Een zwangere klasgenote en zijn beste vriend zouden het doelwit zijn van zijn actie en hij vroeg zich alleen nog af hoe lang de politie erover zou doen om ter plaatse te komen. De jongen wilde volgens een politierapport een dermate groot bloedbad aanrichten dat 'hij op de voorpagina's zou belanden en de mensen hem voor altijd zouden herinneren'.

Volgens de schooldirectie is de jongen 'berouwvol' en was er geen sprake van een echte dreiging. De jongen is wel voor onbepaalde tijd van school gestuurd.

Nauwe samenwerking met politie

Een woordvoerder van Microsoft heeft laten weten dat het bedrijf geen commentaar kan geven op specifieke gevallen. Hij laat wel weten dat Microsoft nauw samenwerkt met de politie als dit mogelijk is. "We sporen klanten die vinden dat bepaalde gedragingen op Xbox Live! bedreigend of crimineel zijn, enerzijds aan de politie te rapporteren, en anderzijds onze ingebouwde hulpmiddelen te gebruiken."