Bussemaker: orgaandonorcampagne niet mislukt

Het is nog te vroeg om te beweren dat de nieuwe overheidscampagne om meer orgaandonoren te werven, is mislukt. Dat verklaarde staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) vandaag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bewindsvrouw was ontboden door GroenLinks. Kamerlid Tofik Dibi eiste opheldering over het dalende aantal mensen dat zich laat registreren als donor. De afgelopen drie jaar daalde dit aantal van ruim 140 duizend tot 97 duizend nieuwe donoren in 2009, stelde het Kamerlid. "Dat is een schokkende daling", verklaarde Dibi, om vervolgens te concluderen dat de dure landelijke overheidscampagne 'is mislukt'.

Hiervan is geen sprake, stelde Bussemaker. Zij wees erop dat de nieuwe campagne pas in oktober van start is gegaan. De cijfers over 2009 kunnen dus niet worden gebruikt om conclusies te trekken over de resultaten van de campagne. "Ik kan niet zeggen dat de campagne mislukt is." Van een wijziging van het donorbeleid is dan ook geen sprake.

Sinds oktober zijn er twintigduizend nieuwe donoren bijgekomen, wist de bewindsvrouw. "Het is de vraag of het voldoende is, dat zullen we bekijken." Mocht dit aanleiding geven om de campagne bij te stellen, dan zal dat gebeuren, aldus Bussemaker.