Defour: "Vierde plaats zou catastrofe zijn"

De Champions League-wedstrijd tegen AZ wordt een cruciaal duel voor het Belgische Standard Luik. Verlies tegen de Alkmaarders zou volgens middenvelder Steven Defour een regelrechte catastrofe zijn.

Standard is nog in de race voor de laatste zestien van de Champions League, maar kan ook nog vierde eindigen in de poule. Dat laatste scenario zou rampzalig zijn volgens de geblesseerde Defour. "Deze groep heeft de titel na vijfentwintig jaar terug naar Luik gebracht en de voorbije jaren veel gewonnen. Een aantal spelers wil bovendien hogerop."

"Met de Champions League dachten we een orgelpunt te zetten", betoogt de captain in Het Nieuwsblad. "Met de Europa League kan ik ook nog leven. Maar vierde eindigen in onze groep zou een catastrofe zijn. Of de groep verder wil met trainer Laszlo Bölöni? Hij heeft veel pech gehad. Voor zover ik weet staat de groep nog steeds achter hem. Maar ik kan niet in de hoofden van de andere spelers kijken."

"We kunnen niet ontkennen dat we in een moeilijke periode zitten", gaat Defour verder. "Voor mij is het extra balen, want ik ken mezelf: als het mentaal moeilijk gaat, zijn er mensen nodig die bepaalde dingen proberen en die de rest van de groep op sleeptouw nemen. Ik ben zo iemand. Maar op dit moment sta ik buiten de ploeg en is het veel moeilijker mijn rol als kapitein te spelen."

"Vorig jaar hadden we het soms ook moeilijk, maar slaagden we er toch in de punten te pakken. We speelden bijna altijd met dezelfde ploeg en konden altijd nog iets forceren als het moest. Nu spelen er te veel jongeren op plaatsen die nieuw voor hen zijn. Maar je kunt hen niks verwijten. Het is aan de ouderen om meer verantwoordelijkheid op te nemen."