VS handhaven sancties tegen Sudan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de sancties van zijn land tegen Sudan gisteren met een jaar verlengd. Hij maakte het nieuws bekend in een mededeling aan het Congres.

De maatregel past in de nieuwe strategie van de regering van de Verenigde Staten met betrekking tot het grootste land van Afrika. Dat bestaat enerzijds uit strafmaatregelen tegen een aantal hoge Sudanese overheidsfunctionarissen. Bankrekeningen van deze personen zijn geblokkeerd en hun bewegingsvrijheid is afgenomen onder druk van de Amerikaanse regering. Anderzijds zoekt Washington toenadering tot gematigde krachten in Khartoem, de hoofdstad van Sudan.

De Amerikanen hopen dat hun tactiek zal leiden tot een stabielere situatie in Sudan. Geweld in de regio Darfur kostte in de afgelopen jaren aan circa 300.000 mensen het leven. Volgens de Verenigde Naties sloegen twee miljoen mensen op de vlucht tijdens de crisis, die voornamelijk werd veroorzaakt door regeringsgezinde milities.

Waarnemers maken zich ook zorgen over spanningen tussen het de facto onafhankelijke Zuid-Sudan en de regering in Khartoum. In 2005 ondertekenden de strijdende partijen na jaren van oorlog een vredesakkoord, maar de dreiging van nieuw geweld hang in de lucht in de aanloop naar een referendum over afscheiding van Zuid-Sudan. Dat staat gepland voor 2011.
Submitter:  Bron: ANP