Ruzie UCI en veldrijders om zandbakken

De UCI krijgt van de Belgische topveldrijders grote kritiek, vanwege de ban op zandbakken in de koersen. Met het ingaan van dit seizoen mogen er in de veldritrondjes geen zandbakken meer inleggen en dat hadden de renners graag anders gezien.

Volgens de Belgische UCI-coördinator Peter Van den Abeele is de actie ondernomen op verzoek van de renners. Toprijders Sven Nijs, Bart Wellens en wereldkampioen Niels Albert weten echter van niks. Albert: "Ik ben zeker niet gepolst. Telt de mening van een wereldkampioen niet? Met de zandbak in Ruddervoorde is niks mis."

Van den Abeele zegt dat drievoudig wereldkampioen Erwin Vervecken bij de renners langs is gegaan. Vervecken heeft toegegeven dat hij niet rechtstreeks naar de renners is gegaan, maar verwijt hen ook hun onduidelijkheid: "Maar ik weet dat al jaren bepaalde zandhopen niet echt geliefd zijn. Nu zijn de meningen plots verdeeld."

Als oplossing heeft Vervecken voorgesteld om enkele zandbakken wel toe te staan, iets wat volgens de UCI onmogelijk is. Van den Abeele: "Waar trek je de grens? In Ruddervoorde wel, in Diegem niet? Het is niet mogelijk om zwart op wit te beoordelen waar een zandbak functioneel is. Nee, het is zo en het blijft zo."