[US Open] Del Potro pakt titel

Juan Martin Del Potro is de winnaar geworden van de US Open. De Argentijn was in een spannende en hoogstaande finale te sterk voor titelverdediger Roger Federer; 3-6, 7-6, 4-6, 7-6 en 6-2. Het is de eerste grandslamoverwinning voor de 20-jarige Argentijn.

In de eerste set had Federer de beste start, hij benutte zijn vijfde breekpunt en pakte een 3-0 voorsprong. Tot aan 5-2 liep het verder op service. Toen schakelde Federer een tandje bij en kreeg prompt drie setpunten, die werden alle drie weggewerkt door Del Potro. Op eigen service kreeg de Zwitser wel weer twee setballen, waarbij de eerste raak was, 6-3.

Federer liet er geen gras over groeien in de tweede set en zette de Argentijn direct weer onder druk met drie breekpunten. Del Potro sloeg een dubbele fout waardoor de breek een feit was. Twee games later kreeg Del Potro ook breekkansen maar deze werden weggewerkt door de nummer één van de wereld. Op 5-4 kon Federer voor de tweede set serveren. Echter Del Potro brak door middel van twee mooie winners terug. De Argentijn leek ook meer in zijn ritme te komen.

De tweede set liep uit op een tiebreak. De eerste minibreak kwam op naam van Del Potro, die op 6-3 drie setballen kreeg. De derde was raak voor de Argentijn, zodat de wedstrijd weer een gelijke stand kende.

In de zevende game van de derde set viel de eerste breek te noteren. Del Potro brak door de service van Federer en leidde dus met 4-3. De volgende game brak Federer echter direct weer terug en was de stand weer gelijk. Op 5-4 op deuce sloeg Del Potro twee dubbele fouten en gaf dus de set geheel onnodig weg aan Federer.

Evenals in set twee kreeg Federer direct de kans om te breken in de vierde set. Dit keer werden de mogelijkheden teniet gedaan en was het Del Potro die het eerste breekpunt verzilverde. Hij nam een 3-2-voorsprong, maar raakte deze in de achtste game kwijt. De set werd uiteindelijk beslist in de tiebreak, waarin Del Potro een 3-0-voorsprong nam. Op 6-4 kreeg de Argentijn twee setballen, waarvan hij de eerste benutte.

Del Potro stoomde gelijk door en brak de service van Federer in de tweede game van de beslissende vijfde set. De game erop kreeg de Zwitser de kans om terug te breken, maar de vijfvoudig van de US Open-winnaar miste zijn kans. Del Potro en Federer behielden vervolgens hun service. Op 5-2 kreeg Del Potro zijn eerste wedstrijdpunten, welke beide werden weggewerkt door Federer. Door een dubbele fout kreeg Del Potro nog een kans de wedstrijd af te maken. Dit keer was het wel raak en was de eerste grandslamzege voor de boomlange Argentijn een feit.

Submitter:  Bron: FOK!sport