Uitslag Brazilië - Zuid-Afrika

Brazilië heeft donderdag ten koste van Zuid-Afrika de finale van de Confederations Cup bereikt. Het gastland hield lang stand tegen de Brazilianen, maar moest het hoofd toch buigen toen Dani Alves vlak voor tijd de enige goal van de wedstrijd maakte.

Zuid-Afrika liet het initiatief duidelijk aan de Brazilianen in de eerste helft. De Seleçao kreeg op het middenveld alle gelegenheid om te voetballen, maar slaagde er niet in een gaatje te vinden in de defensie van de gastheren. De aanvallers Kaká en Luis Fabiano kregen nauwelijks een voet aan de grond bij hun bewakers. Met enkele afstandschoten probeerde Brazilië de Zuid-Afrikaanse doelman Itumeleng Khune te imponeren, maar de kleine sluitpost stond zijn mannetje en pakte alle Braziliaanse inzetten klemvast.

Waar mogelijk trachtte Zuid-Afrika af en toe speldenprikjes uit te delen. Verdediger Aaron Mokoena kreeg zelfs de beste kans van de eerste helft. De centrale verdediger kon een vrije trap van Tsholofelo Modise ongehinderd inkoppen. Doelman Julio Cesar zag de inzet van Mokoena net over gaan. De overige pogingen van de Zuid-Afrikanen konden de Braziliaanse sluitpost niet echt verontrusten.

De grote favoriet Brazilië bleef ook in de tweede helft onder de maat. Fatsoenlijke aanvallen werden er niet op de mat gelegd door de ploeg van bondscoach Dunga. Slechts door foutjes van de enthousiaste Zuid-Afrikanen ontstond er Braziliaanse dreiging, maar echt onder de indruk van de Braziliaanse doelpogingen raakte Khune niet.

Aanvallend gezien kon ook Zuid-Afrika niet veel uitrichten. De eenzame frontsoldaat Bernard Parker werkte hard, maar het ontbreken van steun van de middenvelders zorgde ervoor dat Julio Cesar slechts één keer daadwerkelijk hoefde in te grijpen. De Inter-doelman reageerde uitstekend op een van richting veranderd schot van Modise.

De wedstrijd leek op een verlenging af te stevenen, maar invaller Daniel Alves dacht daar anders over. De rechtsback van FC Barcelona krulde een vrije trap in de 88ste minuut in de lange hoek achter doelman Khune. Het bleek de nekslag te zijn voor Zuid-Afrika, dat komende zondag op herhaling mag tegen Spanje in de strijd om de derde plaats. Brazilië kan tegen de VS de in 2005 behaalde titel prolongeren.

Brazilië - Zuid-Afrika 1-0
88’ Dani Alves 1-0

Toeschouwers: 48.049
Scheidsrechter: Massimo Busacca (Zwi)
Stadion: Ellis Park Stadium, Johannesburg
Gele kaart: Felipe Melo, André Santos, Dani Alves (Brazilië), Tsepo Masilela (Zuid-Afrika)

Opstellingen

Brazilië: Júlio César, Maicon, Lúcio, Luisão, André Santos (Dani Alves/82), Ramires, Gilberto Silva, Kaká, Felipe Melo, Luis Fabiano (Kléberson/90+2), Robinho

Zuid-Afrika: Khune, Gaxa, Booth, A. Mokoena, Masilela, Pienaar (Van Heerden/90+3), Dikgacoi, Mhlongo, Modise (Mashego/90+1), S. Tshabalala (Mphela/90+1), Parker