FIA wil akkoord met FOTA

FIA-president Max Mosley staat open voor de handreiking die de FOTA eerder vandaag aan zijn organisatie deed. De Brit wil een akkoord sluiten met de Formule 1-teams, maar dan moeten de teams hun voorwaarden schrappen.

Mochten de renstallen dat doen, dan kan er bijvoorbeeld aan de budgetlimiet gesleuteld gaan worden. Wel stelt Mosley in een brief dat het Concorde Agreement uit 1998 nog even gehandhaafd zal moeten blijven. "Als we gaan werken aan het Concorde-verdrag van 1998 zullen we beginnen aan een lange discussie. Daar is geen tijd voor, omdat we de overige aangemelde teams maximaal op vrijdag duidelijkheid moeten geven."

"Ons voorstel is dan ook dat alle partijen nog even doorgaan onder de overeenkomsten van 1998, door middel van het uitwisselen van brieven. We kunnen dan onderhandelen over een nieuwe Concorde-verdrag voor 2009, onder de bescherming van de regels van 1998. We hebben immers al tien jaar onder die regels geleefd, dus een paar weken of maanden erbij, zouden geen probleem moeten zijn," meldt de FIA-president.

De budgetlimiet zal nog wel het twistpunt blijven. "Een fundamenteel probleem van de FOTA was de afwezigheid van een duidelijk bedrag. De teams willen weten binnen welke grenzen ze gaan werken en wij ook. Daarom stellen we voor dat de teams de regels van 2010 accepteren, zoals we vorig jaar overeen zijn gekomen. Als het nodig blijkt, kunnen we deze regels wijzigen, volgens de eerder genoemde regels en procedures."

"We zullen spoedig een brief sturen naar alle teams. Als ze deze ondertekenen en terugsturen, zullen de bovengenoemde voorstellen bindend zijn en zal het betreffende team onvoorwaardelijk ingeschreven staan."