14 schaatsers zeker van WK

Bij de wereldbekerwedstrijden in Erfurt van dit weekend hebben veertien schaatsers zich verzekerd van deelname aan de wereldkampioenschappen afstanden in Vancouver (12 t/m 15 maart).

Het enige bespreekgeval tot nu toe is de toewijzing van het derde ticket op de 1000 meter. Naast Margot Boer en Laurine van Riessen was er niemand die aan de eisen voldeed. Daarom zal de KNSB een aanwijsplek moeten gebruiken. Natasja Bruintjes is de derde Nederlandse op de kilometer (1.17,25), maar Annette Gerritsen eindigde hoger op de wereldbekerranglijst (negende). Mocht Gerritsen, die niet in Erfurt aan de start verscheen, één plek hoger staan had zij wel aan een eis voldaan.

Jac Orie, de coach van DSB, zei vandaag dat hij pleit voor een allesbeslissende skate-off in Salt Lake City tijdens de wereldbekerfinale. "Als Gerritsen en Bruintjes dan daar toch rijden, laat dan ook maar de snelste schaatsster naar de WK gaan. Niemand voldoet aan de regels, dan kun je ook niemand zomaar sturen. Anders kunnen we die regels in de asbak gooien," aldus Orie.

WK-startbewijzen:

mannen

500 meter:
Simon Kuipers, Jan Smeekens, Stefan Groothuis
1000 meter:
Stefan Groothuis, Simon Kuipers, Jan Bos
5000 meter:
Sven Kramer, Carl Verheijen, Bob de Jong

Vrouwen

500 meter:
Annette Gerritsen, Margot Boer, Marianne Timmer
1000 meter:
Laurine van Riessen, Margot Boer
3000 meter:
Renate Groenewold, Diane Valkenburg en Jorien Voorhuis.

De resterende tickets voor het WK afstanden zullen worden verdeeld bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen medio februari.