Voetballers als Groot-Brittannië naar Spelen

De FIFA heeft tijdens een congres in Tokyo vandaag bepaald dat er een voetbalteam van Groot-Brittannië mag meedoen aan de Olympische Spelen van Londen in 2012.

Schotland, Noord-Ierland en Wales waren huiverig voor het plan omdat ze bang waren dat door een gezamenlijk elftal hun aparte status bij de reguliere internationale voetbaltoernooien in gevaar zou komen. De FIFA heeft verzekerd dat dit niet het geval zal zijn.

De landen van Groot-Brittannië nemen individueel deel aan de (kwalificaties van) de EK's en WK's en ook in de Europese bekertoernooien voor clubs kennen ze indivuele inschrijvingen.

De regels van het IOC bepalen dat de vier landen op het olympisch toernooi alleen gezamenlijk mogen uitkomen. Doordat de FIFA nu ook toestemming heeft gegeven, mogen de landen nu zelf beslissen of ze inderdaad met een team meedoen. Uiterlijk maart aankomend jaar zal de beslissing hierover vallen.

De Britse Premier Gordon Brown heeft inmiddels gesuggereerd dat Alex Ferguson het team kan gaan leiden. Ferguson, coach van Manchester United, is net als Brown een Schot.