Lollipop-man terug bij Ferrari

Ferrari stapt in de aanloop naar de Grand Prix van Japan af van het pitstopsysteem met lichten en gaat weer een lollipop-man gebruiken. Zo wil het team een herhaling van de gemaakte fouten in Valencia en Singapore voorkomen.

In Valencia verloor Kimi Räikkönen veel tijd toen het tanken nog niet klaar was en het systeem hem te vroeg wegstuurde. In dezelfde Grand Prix werd Felipe Massa weggestuurd, terwijl de Force India van Adrian Sutil net door de pitstraat reed. In Singapore ging het mis bij de safetycar-situatie. Het systeem werd handmatig bediend, maar Massa werd desondanks te vroeg weggestuurd waarbij hij de slang van de tankinstallatie meesleepte en wederom bij Sutil in de buurt uitkwam. Massa moest wachten in de pitstraat tot de slang verwijderd was en verloor zo veel tijd. Ook moest hij vanwege het incident een drive-through-penalty uitvoeren.

En toch wil teambaas Stefano Domenicali het liefst het systeem houden. "Omdat het ons belangrijke tijdwinst oplevert," zei hij tegen Sky Italia. "We gaan toch terug naar het oude systeem, dus inclusief lollipop-man, omdat we hebben gemerkt dat het team behoefte heeft aan rust. In deze fase van het seizoen en met alle spanning die erbij hoort, is het beter om iedereen die in het heetst van de strijd aan de auto werkt rust in het hoofd te bezorgen.'

Met nog drie races te gaan staat Massa zeven punten achter op WK-leider Lewis Hamilton. Daarom moet Ferrari in Japan maximaal scoren om nog een kans op de titel te houden. "Ferrari is ervan doordrongen dat we moeten vechten voor wat we waard zijn. Ook zijn we ons ervan bewust dat alles moet kloppen om te winnen. Dat is precies wat we in Japan willen doen: een goed en foutloos weekend draaien met een zege tot besluit," aldus Domenicali.

Hij wil het liefst ook in de andere races een dubbelslag slaan, zodat Massa de titel pakt. "Ik ben ervan overtuigd dat we de komende drie races over de juiste ingrediënten beschikken om te winnen. Nu moeten we er een smakelijk geheel van maken. Het wordt geen gemakkelijke opgave, maar onmogelijk is het zeker niet."