EK 2016 met 24 landen

Het congres van de UEFA zal vandaag in het Franse Bordeaux een besluit over uitbreiding van het aantal deelnemende landen aan het EK vanaf 2016 nemen.

De uitbreiding van het aantal landen, van 16 naar 24, lijkt een hamerstuk, want in juni van dit jaar tijdens een vorige ontmoeting bleek dat alle 53 UEFA-leden zich achter het voorstel schaarden. "De uitbreiding gaat door," aldus een bestuurder van de UEFA. "Landen hebben zo een grotere kans om zich te kwalificeren en fans zien meer wedstrijden. We zijn ervan overtuigd dat de kwaliteit toeneemt."

Ook de voorzitter van de UEFA, Michel Platini, schaart zich achter de uitbreiding. ‘Toen ik in 1984 Europees kampioen werd, namen er acht landen deel. Het is niet zeker dat een EK met acht landen meer kwaliteit biedt dan een EK met zestien, 24, 32 of 54 landen. Engeland, Denemarken, Schotland, Ierland, België, Servië, Oekraïne en Bulgarije hadden deze editie niet misstaan.’

Update:
Het EK zal vanaf 2016 24 deelnemers kennen. Hierover heeft de UEFA vandaag overeenstemming bereikt. Het hoofdbestuur van de UEFA moet het besluit nog officieel bekrachtigen, maar dit is slechts een formaliteit. In de praktijk betekent de uitbreiding dat vanaf 2016 bijna de helft van de 53 UEFA-lidtstaten kan deelnemen. Het EK zal dan vier in plaats van drie weken duren en het aantal wedstrijden tijdens het eindtoernooi wordt uitgebreid van 31 naar 51.