Ferrari: "Wel snelheid, geen betrouwbaarheid"

Voor Ferrari was het weekend in Hongarije er een met gemengde gevoelens. Het team toonde de snelheid met name via Felipe Massa, maar de auto van de Braziliaan kwam drie ronden voor het einde tot stilstand met een opgeblazen motor. Teamgenoot Kimi Räikkönen reed zich wel op het podium, maar ook zijn auto kende een probleem.

Teambaas Stefano Domenicali was desondanks toch tevreden over het weekend. "We hebben aangetoond wat ons team en onze rijders waard zijn, maar we misten de betrouwbaarheid, wat best wel essentieel is. Felipe reed misschien wel de beste race van zijn carrière en we zijn natuurlijk teleurgesteld met wat hem is overkomen. Kimi had een matig kwalificatieresultaat, wat in de race nog merkbaar was. Het grootste gedeelte van de race zat hij vast achter Alonso, maar toen hij hem eenmaal voorbij was, toonde hij zijn potentieel, en dat van de F2008."

Wel geeft de Italiaan aan dat er iets moet gebeuren met de betrouwbaarheid van de Ferrari. "Helaas was er geen enkele waarschuwing," aldus Domenicali die sprak over de motor van Massa. "We zagen alleen een enorme rookwolk voor ons, en dat was niet best. Er was dus geen enkel alarmerend signaal en er was niets te zien op de telemetrie." Ook de wagen van Räikkönen kende in de laatste ronden een probleem. "We lieten hem over de radio weten dat hij het rustiger aan moest doen, omdat er een mechanisch probleem bij de achterkant van zijn auto leek te zijn. We wilden geen risico's nemen en hem koste wat het kost aan de finish brengen, na wat we bij Felipe hadden gezien."

"We moeten ervoor zorgen dat we het beter gaan doen als de omstandigheden wat moeilijker zijn, als de temperaturen bijvoorbeeld hoog zijn of als er onverwachte situaties zijn. We moeten de afstellingen van onze wagens en banden misschien ook op een andere manier gaan voorbereiden."

Kimi Räikkönen hield gemengde gevoelens over aan de race. Ondanks een derde plaats wist de Fin nimmer mee te strijden om de overwinning, maar voor de stand in het WK deed hij wel goede zaken. "We hadden wat geluk met de concurrentie. We hebben de snelheid, maar als we de kwalificatie niet beter krijgen, blijven we tegen dit soort problemen aanlopen. Dat moeten we uitzoeken. Als we vooraan beginnen kunnen we voor de overwinning gaan."

De Fin zat bijna de hele race klem achter de Renault van Fernando Alonso, maar kon hem na zijn tweede pitstop passeren en op zoek gaan naar de Toyota van Timo Glock. "Helaas moesten we het tempo laten zakken," zei hij. "We waren veel sneller, maar inhalen is hier zo moeilijk. Maar goed, de derde plaats na een moeilijk weekend is een goed resultaat."