Geel moet Aragonés niet

Luis Aragonés is niet blij met het uitshirt van Spanje. Het is namelijk geel. Die kleur haat Aragonés het meest van allemaal. Raúl zou verzocht zijn op een training zijn gele shirt uit te trekken. Vanavond speelt Spanje in een geel shirt tegen Rusland.

De bondscoach van Spanje heeft zelfs een keer een bos bloemen geweigerd, omdat er te veel geel in zat. Het shirt van Raúl op een training bezorgde hem een hartverzakking. "Trek het uit, trek het uit!", schreeuwde hij volgens de Spaanse krant Marca naar de spits van Real Madrid.

Toch is de angst van Aragonés wel te begrijpen, in Spanje is de kleur geel een symbool voor onheil. De kleur van overspel, de pest, en van de ongelovigen: paus Innocentius III liet alle niet-katholieken rondlopen met een geel insigne. Ook zouden keepers met een geel shirt meer doelpunten tegen krijgen. En dat terwijl de Spaanse vlag voor een deel geel is.

In de leer van de joodse Kabbala, Aragonés schijnt die tegenwoordig aan te hangen, is geel helemaaal geen negatieve kleur. "Het is juist een positieve kleur", zegt een medewerker van het Amsterdamse Kabbala-centrum. "Het staat onder andere voor liefde."

Veel spelers zien het probleem niet zo, wonnen ze immers dit jaar niet van Frankrijk in het gele tenue? Bovendien zeggen veel Spanjaarden dat het shirt eigenlijk niet geel is, maar eerder goudkleurig. Wat er ook gebeurt, als Spanje vanavond verliest tegen Rusland, weet Aragonés waar het aan ligt. Misschien moet Bert van Marwijk - nieuwe bondscoach van Nederland - eens uitvogelen wat er mis is met de kleur oranje...