[Special] Op weg naar Beijing I

Nog 78 dagen te gaan tot de 29ste Olympische Zomerspelen in Beijing, tijd om vast eens vooruit te kijken! De komende weken gaan we hier op FOK!sport door middel van een aantal specials alvast een aanloop nemen naar de Spelen. Met voorbeschouwingen, stukjes geschiedenis en achtergrondstukken hopen we jullie vast in de stemming te krijgen.

Dat het bijzondere Spelen gaan worden moge duidelijk zijn. Het is alweer heel wat jaren terug dat er vooraf zoveel ophef was over de Spelen zonder dat het specifiek over de sport gaat. Opzich niets mis met alle ophef rond de situatie in China. De mensenrechten en de bezetting van Tibet verdienen alle aandacht. Maar wat mij tegen staat is de oproep aan de sporters een gebaar te maken. Sporters worden daardoor in een positie gedwongen die ze helemaal niet willen. Politici moeten niet de verantwoordelijkheid van hun falen bij de sporters leggen. Het was juist de rol van die politici de afgelopen jaren om de problemen onder de aandacht te brengen! Als er dan zo nodig een statement gemaakt moet worden is het aan de hoge heren om weg te blijven bij de spelen en zo de sporters te ontlasten van de zware last die de politiek nu bij hen legt. Sport en politiek dienen mijns inziens zoveel mogelijk gescheiden te blijven!

Dat er zoveel ophef zou komen was ook wel een beetje te voorzien toen in 2001 Beijing werd verkozen ten koste van Istanbul, Osaka, Parijs en Toronto. Ook toen waren de mensenrechten in China een hot item! Hopelijk kan de invasie van journalisten en bezoekers een kleine verandering in gang zetten! En bedenk ook dat zonder de Spelen van deze zomer er nooit zoveel aandacht was geweest voor Tibet. Mede dankzij de Spelen staat de situatie daar weer op de kaart!

De komende specials gaan we dieper in op de andere aspecten van deze Olympische Spelen en laten we het politieke vraagstuk achter ons. We gaan vooruitkijken naar diverse (bijzondere) sporten, grote sporters, de mooie stadions en terug kijken naar de rijke olympische geschiedenis en natuurlijk de Nederlandse afvaardiging. Hopelijk gaat zo de olympische vlam ook bij jou branden.

Waar is de vlam? In de kustprovincie Jiangsu, een rijke en welvarend gebied met ongeveer 75 miljoen inwoners. De provincie staat vooral bekend om haar sterke agrarische sector en goed ontwikkelde industrie!

Submitter:  Bron: FOK!sport