[Giro] Brits succes in Catanzaro-Lungomare

Mark Cavendish heeft de vierde etappe in de Ronde van Italië, van Pizzo Calabro naar Catanzaro-Lungomare over 183 kilometer, naar zijn hand gezet. De 22-jarige Brit was in de spurt, die ontsierd werd door een massale valpartij, Robert Förster en Daniele Bennati de baas. Franco Pellizotti blijft leider.

Na drie dagen op Sicilië te hebben vertoefd, ging de Giro vandaag verder op het Italiaanse vasteland. In een mistroostig Calabrië hervatte het wielergilde haar straffe tocht richting Milaan. Voor het peloton een zware bevalling, aangezien zij er gisteren anderhalf uur over deed om per veerboot de oversteek te maken naar het zuiden van de laars. Rik Verbrugghe leek daar echter ogenschijnlijk weinig last van te hebben, want hij koos direct vanuit het vertrek voor het offensief. Het peloton liet de solist begaan en na drie kilometer had de Waal al bijna twee minuten bijelkaar gefietst.

Moederloos alleen behaalde de drievoudige Giro-ritwinnaar een maximale voorsprong van een kleine elf minuten. Doordat de marge van de Belg lang in stand bleef, na 45 kilometer was diens voorsprong namelijk nog bijna negen minuten, leek het succesvol afronden van diens monstervlucht niet langer een utopie. Toen voor in het peloton echter de sprintersploegen de mannen van leider Pellizotti aflosten, ging er snel een hap uit de voorsprong van de eenzame leider.

Vooral de laatste dertig, nogal glooiende kilometers waren er teveel aan voor de Cofidis-coureur. Nadat eerder Barloworld de gaskraan volledig had opengedraaid, trok de Quickstepbrigade - in dienst van wereldkampioen Paolo Bettini - flink door op een lastige acht kilometer tellende kuitenbijter, waardoor alles in de afzink samenliep.

Bettini probeerde het peloton in de slotfase nog te verschalken, maar dat mislukte. Het werd een sprint, waarin Cavendish zijn eerste zege in een grote ronde pakte. De jonge Brit was de sterkste van een selectief groepje snelle mannen, dat zich net voor een massale glijpartij in de laatste rechte lijn begaf. Het voornaamste slachtoffer daarvan was Nick Nuyens, die vermoedelijk zijn sleutelbeen heeft gebroken. Weer een gevoelige tik voor onze zuiderburen, aangezien voor zowel Tom Stubbe (scheenbeenontsteking) als Dominique Cornu (liesblessure) de Giro eveneens vandaag eindigde.

Uitslag vierde etappe:

#NaamPloegLandTijd
1Mark CavendishTeam High RoadGroot Brittanie 04:49,09
2Robert FörsterGerolsteinerDuitslandz.t
3Daniele Bennati LiquigasItaliëz.t
4Assan BazayevAstanaKazachstanz.t
5Mirko Lorenzetto LampreItaliëz.t

Algemeen klassement:

#NaamPloegLandTijd
1Franco PellizottiLiquigasItalië16:41,26
2Christian VandeveldeTeam SlipstreamVerenigde Staten+ 0,01
3Danilo di LucaLPRItalië+ 0,07
4Morris PossoniTeam High RoadItalië+ 0,08
5Vincenzo NibaliLiquigasItaliëz.t