Terugblik zaterdaghoofdklasse speelronde 19

Wekelijks zal FOK! sport op de zondag na een speelronde in de zaterdaghoofdklasse terugblikken op de opmerkelijkste gebeurtenissen. Gisteren stond de negentiende speelronde op het programma.

In de Hoofdklasse A is er weer een nieuwe koploper. FC Lisse nam de eerste plaats over van Quick Boys. Zelf won Lisse, dat nog altijd drie punten in mindering heeft door een KNVB-straf, makkelijk met 4-0 van de nummer vier ASWH. In een tijdsbestek van tien minuten wist Lisse, na een lastige start, met drie goals de wedstrijd al snel te beslissen. Quick Boys verloor in eigen huis verrassend van Capelle. De Katwijkers hadden al sinds speelronde vier, toen men ten onder ging in de derby tegen Katwijk, niet meer verloren. Quick Boys dacht na de snelle 1-0 door Derek van der Plas een makkelijke middag te krijgen, maar Capelle sloeg keihard terug: 1-4. Henk Roeland was maar weer eens twee keer trefzeker. Quick Boys volgt Lisse nu op één punt. Titelverdediger Rijnsburgse Boys meldt zich ook weer aan het front. Tegen een al na een kwartier met tien man spelend Ter Leede bleef het lang 0-0, maar na rust liep Rijnsburgse Boys toch uit naar een 3-0 zege. Men staat nu derde op vier punten van koploper FC Lisse. De ploegen op de plaatsen vier tot en met twaalf staan na gisteren weer erg dicht bij elkaar. Het verschil tussen de nummers vier Capelle en ASWH en de nummer twaalf Katwijk is slechts zes punten. TOGR en SHO zien degradatie steeds meer naderen. De Rotterdammers verloren thuis van Zwaluwen '30 / Henver en staan nu vijf punten achter op de plaats die nog een ontsnappingsmogelijkheid via een play-off biedt, de twaalfde. SHO verloor van Noordwijk en staat met 14 punten laatste. Barendrecht gaf voor de tweede week op rij in de slotfase de zege weg. Katwijk kwam door een dubieuze strafschop in de vierde minuut van de extra tijd op 1-1.

Topscorers

1. Michael van Dommelen (DOTO) 20
2. Roel de Vries (Zwaluwen '30 / Henver) 16
3. Martijn Gootjes (Rijnsburgse Boys) 14
4. Henk Roeland (Capelle) 11
5. Maarten Bak (Quick Boys) 9
Peter Freke (Rijnsburgse Boys) 9
Derek van der Plas (Quick Boys) 9
Glynor Plet (FC Lisse) 9

In de Hoofdklasse B verloor koploper Sparta Nijkerk in eigen huis de topper met de nummer drie Kozakken Boys. Marruchen Zimmerman maakte beide goals voor de Werkendammers, waaronder de winnende treffer in extra tijd. Kozakken Boys kan wellicht nog mee gaan doen om de titel, want het staat nu vijf punten achter op Sparta Nijkerk. Daartussen staat nog Spakenburg. Die ploeg liet de kans liggen om in punten gelijk te komen met de koploper. Bij het als voorlaatste geklasseerde Nivo Sparta werd het tegenvallend 3-3. De gelijkmaker van Ruben Wilson viel pas in blessuretijd. Topscorer Wilson verzorgde de complete productie voor zijn ploeg. IJsselmeervogels zakt steeds verder weg. Op eigen veld verloor men met 2-4 van Hoek, dat Sam Ysebaert drie keer zag scoren. Onderin nam AFC Ajax door een zege op nummer twaalf Nunspeet wat afstand van de degradatieplaatsen. Het werd simpel 3-0 voor de Amsterdammers. Hekkensluiter Kloetinge wist zowaar weer eens te winnen. De Zeeuwen stuurden DOVO met een 2-0 nederlaag de bus in voor een verre terugreis. De achterstand van Kloetinge op Nunspeet is nu vier punten, zodat plek twaalf weer in zicht is.

Topscorers

1. Ruben Wilson (Spakenburg) 15
2. Sam Ysebaert (Hoek) 11
3. Jean Philip Becht (LRC Leerdam) 10
Imdat Solmaz (Kozakken Boys) 10
5. Sergio Cameron (AFC Ajax) 9
Rudy van Doorn (GVVV) 9
Thijs Houwing (Spakenburg) 9
Dennis van Meegdenburg (Bennekom) 9

In de Hoofdklasse C kwam koploper HHC Hardenberg niet in actie. Wegens een sterfgeval in de gelederen van PKC '83 werd de wedstrijd uitgesteld. Achtervolger Be Quick '28, met de per direct naar Go Ahead Eagles vertrekkende Andries Ulderink voor het laatst als trainer op de bank, verloor op eigen veld van SC Genemuiden. In de slotfase sloegen de bezoekers met twee goals toe. Go Ahead Kampen won bij Flevo Boys met 0-1 en het was nu eens niet Jurrian Zandbergen die scoorde, maar diens maatje Iury da Silva. De andere club uit Kampen wist niet uit de degradatiezone te klimmen. Op eigen veld werd het 1-1 tegen Oranje Nassau, zodat DOS Kampen net als ACV met 15 punten uit 19 duels de laatste plaats deelt. Dat de verschillen echter klein zijn blijkt uit de opmars van ONS Sneek. Enkele weken terug stond men nog voorlaatste, door een 0-1 overwinning op WHC is men inmiddels al vierde. VVOG nam wat afstand van de onderste plekken door een 1-0 zege op eigen veld tegen Staphorst.

Topscorers

1. Jurrian Zandbergen (Go Ahead Kampen) 19
2. Martijn Berger (HHC Hardenberg) 14
3. Martijn Jansen (SC Genemuiden) 11
3. Martijn Jansen (SC Genemuiden) 11
Cuneyt Karakaya (PKC '83) 11
5. Yves Heskamp (Be Quick '28) 10

In de eerste klasse is de eerste kampioen en daarmee de eerste promovendus al bekend. In 1E pakte Harkemase Boys de titel. De Friezen wonnen alle zestien competitieduels en hebben een doelsaldo van 76-16. De komende zes speeldagen zal Harkemase Boys proberen ongeslagen te blijven. Men keert na één seizoen afwezigheid dus weer terug op het hoogste niveau.

Submitter:  Bron: FOK! sport